Paradajz



Paradajz je jedna od najomiljenijih salata mnogih. U pitanju je ukusna i hranljiva namirnica, koja je sastavni deo zdrave ishrane. Sadrži važne nutrijente korisne organizmu.


Nutritivne vrednosti jednog prosečnog paradajza:


Kalorije

16

Ugljeni hidrati

3,5 g

Šećeri

2,4 g

Masti

0,2 g

Proteini

0,8 g

Vlakna

1,1 g

Vitamin C

12,5 mg

Vitamin K

7,2 mg

Vitamin E

0,5 mg

Kalijum

215,7 mg

Natrijum

5 mg


Kalorije

Koliko paradajz ima kalorija?

Jedan paradajz ima samo 16 kalorija. Većinu kalorija čine ugljeni hidrati, a manji broj proteini i masti.

 

Ugljeni hidrati

Koliko paradajz ima ugljenih hidrata?

Jedan paradajz ima 3,5g ugljenih hidrata. Većinu ugljenih hidrata čine zdravi šećeri, dok manji procenat čine vlakna.

 

Proteini

Koliko paradajz ima proteina?

Paradajz nije najbolji izvor proteina, ali je i namirnica koja uglavno služi kao salata uz namirnice koje predstavljaju izvor proteina.

 

Masti

Koliko paradajz ima masti?

Kao i drugo povrće, tako i paradajz ima mali procenat masti.

 

Vlakna

Koliko paradajz ima vlakana?

Prosečan paradajz sadrži više od 1g vlakana. Većina vlakana u paradajzu su nerastvorljiva.

 

Vitamini i minerali

Paradajz je sjajan izvor vitamina C i kalijuma. Takođe, sadrži vitamin A, E i natrijum.

 



Benefiti paradajza po zdravlje


Paradajz ima protivupalna svojstva

Paradajz je bogat mineralima koji sprečavaju upalne bolesti. Takođe, paradajz sadrži karotenoide i bioflavonoide koji predstavljaju dobra antiupalna sredstva.

 

Paradajz snižava krvni pritisak

Paradajz sadrži likopen, koji između ostalog, snižava krvni pritisak

 

Paradajz sprečava razvoj karcinoma

Likopen, koji smo već pomenuli, štiti telo od razvoja ćelija karcinoma. Takođe, antioksidanti iz paradajza učestvuju u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije.

 

Paradajz utiče na zdravu kožu

Paradajz sadrži betakaroten i likopen. Betakaroten štiti kožu od loših UV zraka, dok je likopen prirodno sredstvo koje štiti od sunca.

 

Paradajz je odličan saveznik u borbi protiv dijabetesa

Paradajz učestvuje u regulaciji nivoa šećera u krvi. Svakodnevna konzumacija paradajza pomoćiće Vam u borbi sa dijabetesom.

 


Kako se paradajz konzumira?

Paradajz je najbolje jesti svež, kao salatu uz mnoga jela. Svež paradajz daje sve potrebne nutrijente. Takođe, možete praviti domaće soseve od paradajza ili domaći kečap, koji neće sadržati šećere, već zdrave nutrijente.

Postoji dosta kuvanih jela u kojima je paradajz jedan od glavnih sastojaka, jer ne samo da obezbeđuje potrebne nutrijente, već i daje sočan ukus kom je teško odoleti.

 

Zaključak

Paradajz

·         niskokalorična namirnica

·         povrće sa niskim sadržajem masti

·         bogat je vitaminom C, K i kalijumom

·         sadrži likopen koji je bitan u mnogim funkcijama

·         ima protivupalna svojstva

·         snižava krvni pritisak

·         sprečava širenje karcinoma

·         utiče na zdravu kožu

·         odličan je saveznik u borbi protiv dijabetesa

·         predstavlja najomiljenije povrće

·         uklapa se u mnogim kuvanim jelima

Recenzije (0)

Napišite recenziju

:
               

Tagovi: paradajz, povrće, zdrav-stil, vitamini, minerali, hrana


Prijava za Newsletter

Prijavite se za newsletter i pratite omiljene teme.

Vaše ime

E-mail adresa

Hvala Vam na prijavi za Newsletter.
Već ste prijavljeni za newsletter.