Bobičasto voće – puna šaka zdravlja
- 03.08.2022
- MyLife
- 0 recenzije
Bobice su mali, meki, okrugli plodovi različitih boja sa niskom kalorijskom, a visokom nutritivnom vrednošću. To su moćne bobice koje daju snagu imunološkom sistemu, jer sadrže visok nivo vitamina C i cinka. Finog aromatičnog ukusa i bogate su mnogim vitaminima i mineralima.
Bobice
imaju digestivni efekat i smanjuju holesterol, jer se u njihovom sastavu nalazi
vlakno petkin. Osim toga, ovi plodovi imaju antioksidativno dejstvo zbog
flavonoida crvene do plavo-ljubičaste boje. Služe kao “čistači radikala” i na
taj način štite ćelije imuno sistema.
Uključivanjem
ove vrste voća u ishranu, možete sprečiti i umanjiti simptome hroničnih i
akutnih bolesti.
Borovnica
Borovnice
su odlično voće za jačanje krvi i imuniteta. U pitanju je najčešće samonikla
biljka koja raste na zemljištu bogatom sicilijumom. Sadrži komleks B vitamina,
kao i vitamine A,C,E,K, folnu i pantenonsku kiselinu, kalijum, cink, mangan i
selen.
Najbolji
efekat se dobija konzumiranjem sveže borovnice ili kao svež dodatak užini.
Aronija
Mnogi
smatraju da je aronija najzdravije voće na svetu, jer sadrži veliki broj
zdravih sastojaka za telo. Najpoznatija je sibirska aronija, a danas se uzgaja
širom sveta.
Aronija
poboljšava varenje, odlična je u procesu mršavljenja, pozitivno utiče na krvnu
sliku i imunitet, sprečava nastanak kancerogenih ćelija. Takođe, odlična je za
negu kože kao dodatak kozmetičkim preparatima ili u obliku ulja. Sadrži visok
nivo vitamina , minerala, dijetskih vlakana i flavonoida.
Ima
nisku kalorijsku vrednost što je čini idealnom za svaku dijteu ili režim
ishrane.
Jagode
Jagode
su jedan od najboljih izvora vitamina C, dobre su za zdravlje srca i smanjuju
rizik od razvoja srčanih oboljenja, holesterola, triglicerida i oksidativnog
stresa. Takođe, pomažu u kontroli nivoa šećera u krvi i tako sprečavaju
dijabetes. Zadužene su i za zdravlje očiju i kostiju, čuvaju mladalački izgled
kože.
Zbog niske kalorijske vrednosti, izazivaju osećaj sitosti, pa su dobre i u procesu mršavljenja.
Brusnica
Brusnica
je moćni antioksidant koji sprečava slobodne radikale da uđu u ćelijsku
strukturu i služi kao prevencija svakog oblika kancera. Takođe, svakodnevno
konzumiranje brusnice može da nadoknadi manjak vitamina i minerala u organizmu,
kao i da spreči nastanak bolesti. Pomaže kod infekcija mokraćnog sistema, jača
creva i želudac, smanjuje holesterol i odličan je za negu kože i kose.
Brusnica
je bogata vitaminima A, C, E, magnezijumom, gvožđem, kalcijumom i kalijumom.
Grožđe
Grožđe
se konzumira sirovo, u obliku vina, soka ili sirćeta. Ekstrakti polifenola iz
semenki grožđa mogu smanjiti krvni pritisak i otkucaje srca. Takođe, snižava
holesterol i oksidativni stres, poboljšava pamćenje i performance, smanjuje
rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, ali samo ukoliko se konzumira u dozvoljenim
količinama.
Ribizla
Pored
cvrene ribizle koja je najpoznatija na našim prostorima, postoje i crne i bele.
Bele i crvene ribizle imaju kiselo-sladak ukus i osvežavaju, dok je crna
ribizla gorka.
Ribizle
sadrže visok nivo vitamina C, minerala i belančevina. Pomažu u detoksikaciji
tela, jačaju imuni sistem, snižavaju krvni pritisak i služe kao prevencija od
moždanog udara, važne su za kvalitetan rad celog organizma, podstiču
eliminaciju mokraćne kiseline i poboljšavaju kvalitet kože i kose.
Kupina
Kupina
je dostupna u najrazličitijim oblicima, od sveže, preko smrznute, do prerađene.
Divlja kupina je malo sitnija od standardne i nalazi se u prirodi. Kupina je
najčešće samonikla biljka
Bogata
je vitaminom C, gvožđem, kalcijumom, bioflavonoidom i biljnim valkinama. Kupine
regulišu krvni pritisak i pospešuju metabolizam, regulišu menstrualni ciklus,
čiste crevnu floru, jačaju imunitet, umanjuju stvaranje lošeg holesterola i
pomažu u očivanju kalogena koji je odgovoran za sjajnu kožu.
Kupine
štite od upala, ali i povoljno utiču na pamćenje i ravnotežu.
Malina
Malina
ima neverovatan ukus, kao i nutritivna svojstva, pa sa razlogom spada u jednu
od najkvalitetnijih namirnica. Bogata je hranljivim nutrijentima neophodnim
organizmu.
Maline
pomažu u održavanju pravilnog rada nervnog sistema, deluju na krvne sudove i
održavanje zdravog tkiva, utiču na probavu i crevnu floru, odlične su za
želudac, srce, kožu, pa čak i ženski sterilitet. Zbog niskog sadržaja ugljenih
hidrata, pogodna je za dijabetičare i efikasna u smanjenju šećera u krvi.
Maline
su bogate sa Omega 3 masnim kiselinama, vlaknima, magnezijumom i vitaminima C,
E i B. Pravi su čuvari celog organizma.
Najbolja
opcija za konzumiranje bobica jeste unositi ih sveže kroz užine i obroke, jer
na taj način dobijamo sve zdrave nutrijente koje se nalaze u bobicama i odmah
absorbuju u krvotok.
Preporučena
doza je jedna šoljica, možete ih kombinovati sa raznim obrocima ili praviti
slatkiše od njih. Takođe, možete praviti ulja i koristiti ih kao tretman za
telo i kosu.
Uglavnom, uvrstite bobičasto voće u svakodnevne navike i brzo ćete uočiti poboljšanja.
Recenzije (0)
Tagovi: bobice, zdravlje, voće