Zdrav san za zdrav seksualni život

Spavanjem dajemo dovoljno vremena svom telu da obavi određene fiziološke procese i uspostavi hormonski balans.

Moderan čovek, pod uticajem današnjeg ubrzanog životnog tempa, često odluči da, zarad još par sati rada ili užitka, žrtvuje vreme koje je predodređeno za san.

Procenjuje se da je prosečnom muškarcu uzrasta 18 – 60 godina neophodno najmanje 7 sati sna svake večeri. Sa gubitkom redovnosti u spavanju, muškarac dolazi u situacije da ga sopstveno telo izda, pa pored umora i opšte slabosti, javlja se gubitak potencije, stručnog naziva erektilna disfunkcija, što dalje preti da poljulja samopouzdanje i ukupan kvalitet života.

Ovim blogom, obuhvatićemo teme koje se tiču čestog muškog problema i ukazaćemo na značaj i povezanost redovnog sna i zdravlja.

Šta je to erektilna disfunkcija?

Erektilna disfunkcija je stanje koje se odlikuje nemogućnošću da se postigne i održi erekcija, dovoljna da se zadovolje seksualne potrebe.

Ovakvo stanje, u retkim slučajevima, može biti trajno. Pojedine studije su pokazale da je gubitak potencije “normalno” doživeti u oko 20% seksualnih susreta. Ako primećujete da je kod Vas taj procenat nešto viši, to može ukazati na veće zdravstvene probleme i trebalo bi se obratiti lekaru.

Povezanost sna i potencije

Nećemo preterati ako gubitak potencije nazovemo noćnom morom svakog muškarca. Nemogućnost da se ostvare u sexu, muškarce može dodatno da uznemiri, pa lošim mislima uđu u začarani krug gde ponovo remete san i svoju snagu.

Insomnia kao potpuni gubitak sna ili prekidi spavanja su najčešći problemi koji dovode do gubitka potencije.

Često menjanje radnih smena i dugovremeni rad u noćnim smenama utiče na bio ritam i nastaje čitava konfuzija u našem hormonalnom i mentalnom statusu.

Nedostatak sna utiče na hormone

Insomnia prethodi pojavi aknksioznih i depresivnih stanja, što utiče na smanjenje libida, kako kod muškaraca tako i kod žena.

Stalna izloženost stresnim situacijama dovodi do povećanja kortizola – hormona stresa. Na ovaj način, ostavaruje se uzročno – posledična veza :

•             Manjak sna povećava kortizol u krvi

•             Višak kortizola skuplja krvne sudove penisa

•             Onemogućeno punjenje krvlju, pa samim tim i erekcija.

Pored kortizola, poremećaj bioritma dovodi i do promena drugih hormona kao što su :

•             Testosteron

•             Grelin

•             Leptin

•             Hormon rasta

Jednostavnim uvidom u hormonalni status, možemo zaključiti koliko san utiče na harmoniju unutar nas samih i na odnose prema drugim ljudima.

Seks poboljšava san

Sa druge strane, redovni seksualni odnosi dovode do boljeg spavanja. Orgazam podstiče smanjenje hormona stresa i oslobađanje oksitocina i prolaktina koji daju osećaj zadovoljstva i opuštenosti. Na ovaj način, potencija i san podstiču jedno drugo i čine život muškarca i žene kvalitetnijim.

Saveti za dobar san i potenciju

Danas na tržištu postoji veliki broj preparata koji obećavaju muškost i dobre rezultate. U pojedinim slučajevima, ovakva rešenja su opravdana. Pre nego što se odlučite na taj korak, postoji mnoštvo praktičnih saveta koje možete odmah primeniti :

  • Pokušajte da sve svoje obaveze vezane za ekrane telefona i kompjutera završite najmanje 30 minuta pre odlaska u krevet. Neka Vam spavaća soba bude zona oslobođena uticaja tehnologije, a pred spavanje pročitaje par stranica        omiljene knjige.
  • Praktikujte zdrav način života. Izbegavajte loše navike kao što su alkohol, pušenje, ispijanje kafe kasno uveče, kao i teške i obilne večere.
  • Budite fizički aktivni svakog dana. Fizička aktivnost u trajanju od samo 20 minuta dokazano doprinosi boljem spavanju.
  • Organizujte svoje radne obaveze tako da svakoga dana ustajete u isto vreme.
  • Optimalna temperatura za spavaću sobu je 15-18˚C, prigušite svetlost zavesama ili instalirajte posebne lustere za spavaće sobe.

Negujte svoje seksualno zdravlje

Niko od nas nije imun na probleme sa seksualnim zdravljem. Zdrav partnerski odnos podrazumeva otvorenu i iskrenu komunikaciju. Razgovor kako s partnerom, tako i sa stručnijim savetnikom, može pomoći da se određeni problemi adresiraju, i samim tim dođe do zadovoljnijeg seksualnog života.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x