Zašto je skijanje zdravo?

Skijanje i bording nam, pored uživanja na čistom planinskom vazduhu i nestvarnim pogledima, pružaju bezbroj zdravstvenih benefita.

U nastavku teksta nabrojaćemo samo neke od razloga zašto je skijanje zdravo. 

Poboljšava zdravlje srca

Mnoge studije pokazale su da se otkucaji srca kod skijaša, prilikom spuštanja niz stazu, povećavaju do zdravog opsega, koji je definisala Svetska zdravstvena organizacija. Čak i na ski liftu otkucaji srca ostaju u toj zdravoj zoni, što pomaže u zaštiti od visokog krvnog pritiska i mnogih drugih kardiovaskularnih oboljenja.

 
Jača celo telo

Ako ste ikada bili na skijanju, onda se sigurno sećate jutra nakon prvog dana skijanja, odnosno upale mišića koju je skoro pa nemoguće izbeći. Kako smo u čučećem položaju dok skijamo, najveći napor doživljava upravo donji deo tela. Osim mišića, skijanje je zdravo i za jačanje kostiju i zglobova.

Pomaže u gubljenju telesne mase

Kako su skijanje i bording veoma zahtevni sportovi, nije ni čudo da je moguće izgubiti i preko pet kilograma telesne mase za desetak dana aktivnog skijanja. Za jedan dan proveden na skijama ili bordu, može se sagoreti preko 3000 kalorija, sto nije uopšte malo. Takođe, hladno vreme doprinosi dodatnom sagorevanju kalorija, zato što je telo prinuđeno da radi više, kako bi podiglo sopstvenu temperaturu.

Poboljšava raspoloženje

Mentalne prednosti skijanja su beskrajne. Mnogi ljudi se bore sa sezonskom depresijom zimi zato što provode previše vremena zatvoreni u svojim domovima. Jurcanje niz staze oslobađa endorfin, dopamin kao i serotonin, a i sama izloženost suncu dorinosi stvaranju vitamina D u našem organizmu, što je posebno važno zimi kada su dani kraći.

Povećava fleksibilnost

Sama kombinacija balansiranja i aktiviranja ključnih mišićnih grupa tokom skijanja i bordinga čini telo fleksibilnijim. Što je telo fleksibilnije to su šanse za povrede znatno manje.

Ovo su samo neki od razloga zašto je skijanje zdravo. 

Skijanje je dobro za naš organizam, pa iako niste ljubitelji skijanja verovatno će većina Vas dobiti želju da se oproba u ovom zanimljivom i prelepom sportu. Dovoljno je samo da se opustite i uplovite u novu avanturu bez kraja. Srećno!

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x