Zašto je dobro čitati knjige?

Čitanje predstavlja pravo zadovoljstvo, za koje je potrebna samo volja i malo vremena. Svako od nas je pročitao bar jednu dobru knjigu u životu, bilo kao lektiru ili po preporuci.

Nažalost, čitanje opada poslednjih godina zbog pojave tehnologije.

Ono što je činjenica, a čega je mali broj ljudi svestan, jeste da čitanje ima mnogo koristi. Dovoljno je pola sata dnevno i malo volje, da dođete do velikih benefita i zavolite čitanje, zauvek.

Predstavićemo Vam nekoliko razloga zašto je dobro čitati knjige.

Postajete elokventniji

Čitanje proširuje rečnik i poboljšava izražavanje. Svako čitanje donosi mnogo novih reči, izraza i fraza koje lako usvajate kao svoje.

Bolja komunikacija

Proširivanjem rečnika i ulepšavanjem stila pisanja razvijate komunikacione sposobnosti. Što više čitate, moćićete lepše da pišete, i tako postajete vešti u verbalnoj komunikaciji sa drugim ljudima.

Bolje komunikacione veštine omogućavaju bolji put ka životnom uspehu i profesionalizmu.

Veće znanje

Čitanjem knjiga, stičete novo i unapređujete postojeće znanje. Knjige su jedan od najboljih izvora informacije. Takođe, nepresušan izvor. Što više čitate knjige iz različitih oblasti, više proširujete opštu kulturu, jer svaka nova knjiga pruža mnogo novih informacija do kojih niste došli ranije koristeći druge izvore informacija.

Bolje pamćenje

Čitanje ima veliki uticaj na mozak, jer stimulišete mentalne funkcije. Samim tim, čitanje pomaže u razvijanju boljeg pamćenja. Svaki put kada se upoznajete sa novim likovima, mestima i radnjama priče, Vi obrađujete podatke i na taj način vežbate pamćenje.


Utiče na koncetraciju

Kada čitate knjigu, Vaša pažnja je usmerena na radnju, misli su Vam u sadržaju, dok se oči fokusiraju na slova. Tako postajete više fokusirani i vežbate koncentraciju, što će se dalje odraziti na ostalo obavljanje zadataka.

Ovo je jedan deo od mnoštva benefita koje donosi čitanje.

I pored svih prednosti, moramo da napomenemo i najvažnije. Čitanje je jedan od najlepših hobija na svetu. Gde god se uputili i šta god radili, knjiga je najbolji prijatelj koji je uvek sa Vama.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x