Zašto čokolada izaziva sreću?

Čokolada se naziva „droga za sreću“ , „droga za zadovoljstvo“ i „ljubavna droga“. To nije marketinški trik. Čokolada zapravo sadrži sastojke, jedinjenja i hemikalije koje utiču na mozak i telo na mnogo pozitivnih načina.

Iako svaka pojedinačna hemikalija u čokoladi, u maloj količini, neće imati duboke efekte na mozak, kombinacija svih tih hemikalija u čokoladni proizvod, izaziva srećna osećanja u telu.

Ovde ćemo se pozabaviti nekim od tih hemikalija:

Šećer

I da, prvo ćemo pomenuti šećer.

Kako bi se smanjila gorčina, u većinu čokoladnih proizvoda dodaje se malo šećera.

Većina čokolade koju mi konzumiramo sadrži saharozu, koja se sastoji od fruktoze i glukoze. Enzimi u našim crevima šećer dele na fruktozu i glukozu u razmeri 1:1. Iako neki proizvođači čokolade umesto saharoze koriste kukuruzni sirup, koji ima visok sadržaj fruktoze, u našem telu to završava isto.

Kada unesemo šećer u organizam, odlazi poruka do našeg mozga da smo pojeli nešto slatko. Zatim kreće oslobađanje hemikalija koje se povezane sa zadovoljstvom. Postoje dosta hemijskih promena koje doprinose prijatnom osećaju koji se javlja nakon što pojedemo slatko, a nama je najpoznatiji dopamin.

Teobromin

U pitanju je alkaloid, organsko jedinjenje koje sadrži azot. Najbogatiji poznati izvor teobromina jeste čokolada, a on se još nalazi u kafi, čaju, orašastim plodovima.

Teobromin se hemijski malo razlikuje od kafe i ima mnogo istih stimulatora na mozak čoveka. Zbog toga dolazi do pozitivnog podizanja prilikom konzumiranja čokolade.

Feniletilamin

Onaj mali osećaj uzbuđenja koji osetimo nakon što pojedemo čokoladu, dolazi iz feniletilamina – hemikalije koja stimuliše zadovoljstva u mozgu. Ona se, takođe, oslobađa kada se zaljubimo.

Zapravo, čokolada sadrži najveću koncetraciju ove hemikalije.

Međutim, većina feniletilamina iz čokolade se brzo metaboliše i malo je verovatno da će imati značajan efekat afrodizijaka na mozak.

Anandamid

Ovo je kanabinoid i utiče na mnogo istih funkcija u mozgu kao i THC (glavni psihoaktivni sastojak u kanabisu).

Anandamid se nalazi u čokoladi u malim količinama, a prirodno se proizvodi i u mozgu čoveka.

Postoje istraživanja koja su pokazala da anandamid smanjuje anksioznost, ali za to je potrebna prevelika količina čokolade.

Čokolada je prava tajna za sreću i sigurno najlepša i najstarija poslastica na svetu.

https://www.science.org.au/curious/people-medicine/can-chocolate-make-you-happy
Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x