Zagrljaj je lek

Zagrljaj je jedna mala, nekada zanemarljiva reč, koja ima veliku snagu u praksi.

Svi volimo da se grlimo kada smo srećni, veseli, uzbuđeni, tužni, uplakani ili samo želimo da utešimo sebe i druge.

Iako rečenica „Zagrljaj je lek“ može zvučati čudno, jer pitate se kako zagrljaj može biti lek? Ali da, zagrljaj je lekovit.

Svako od nas ima periode tuge, nesreće, nesigurnosti i straha. Usamljenost često može preplaviti telo, iako nismo zaista sami. To su naše projekcije nesigurnosti.

Samo jedan zagrljaj osobe kojoj je stalo do nas može potpuno odneti osećaj samoće i brige, jer je naša tuga sada lakša. Ne postoji reč ili rečenica koja može bolje da uveri da je neko zaista tu i da deli loš trenutak sa nama, kao što to može zagrljaj. Telo oseća taj dodir i jačinu koja mu daje samopouzdanje da se podigne i pobedi kada je na dnu.

To ne mora nužno biti neka tragedija ili gubitak, dovoljan je samo loš dan na poslu da osetimo da nam je potreban zagrljaj.

Isto je i sa srećom. U trenutku uzbuđenja u nama se stvara nagon da zagrlimo nekoga i podelimo tu energiju sa njim. Takođe, volimo da grlimo ljude kada su srećni. To je iskreno-nesvestan potez kojim pokazujemo koliko smo srećni zbog njih i da želimo deliti vesele trenutke isto kao i tužne.

Pretpostavimo da bi većina ljudi sada rekla „Nije svaki zagrljaj iskren, neke osobe to rade iz navike ili ljubaznosti, jer to tako treba.“

Da, to je tačno. To ne znači da je neka osoba loša, da mrzi tuđu sreću ili uživa u nesreći drugih. Naprotiv, ne mogu svi da osete našu emociju i ne mogu svi biti bliski sa njom. To je uloga više faktora, a najčešće bliskosti koju zaista imamo sa tom osobom.

Jednostavno, svako od nas može osetiti kada je zagrljaj iskren po neobjašnjivom osećaju u stomaku i telu koji se javlja prilikom zagrljaja.

Zašto je zagrljaj lek?

Grljenje dokazano utiče na određene stvari u našem životu i samo naše zdravlje.

Zagrljaj nas usrećuje

I u tužnim, kao i u veselim situacijama, zagrljaj nas čini srećnim. To je zato što osećamo podršku, prisnost i povezanost. Znamo da nismo sami.

Zagrljaj smanjuje stres

Kada smo u periodu stresa, grljenje nas može uveriti da će sve biti u redu i da možemo baciti stres daleko od nas. Zapravo, nesvesno, nivo stresa pada prilikom jakog zagljaja podrške.

Zagrljaj štiti od bolesti i utiče na zdravlje srca

Jednostavno, kada odbacimo stres koji direktno utiče na zdravlje našeg srca, otvaramo put ka zdravijem i dužem životu. Poznato je da su stres, negativne emocije i nekanalisane brige uzročnici slabog srca i pojave raznih bolesti. Pa zato ljubav, podrška, smeh i razgovor mogu eliminisati toksine koji nas sporo, ali jako uništavaju.

Zagrljaj smanjuje strah i bol

Kao što smo već pomenuli, strah i bol postaju manji kada osetimo da imamo sa kim da ih podelimo.

Naravno, sve što važi za nas, važi i za druge ljude. Mi možemo da grlimo one do kojih nam je stalo, ali i one kojima je to potrebno.

To su kratki trenuci koji nama ne oduzimaju ništa, a nekome mogu značiti mnogo.

Kada znamo šta zagrljaj donosi, lakše ćemo moći da se povežemo sa emocijama drugih osoba, bez obzira da li su deo našeg života.

Da li se Vi grlite?

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x