Vitamin H

Vitamin H, poznat i kao biotin, prisutan je u svakodnevnom životu i ima veliku ulogu u sintezi masnih kiselina, kao i amino kiselina. Održava nivo šećera u organizmu, uključen je u sintezu insulina. Jača nokte i kosu, i pozitivno utiče na kožu.

Takođe, vitamin H pozitivno utiče na rad jetre i na nervni sistem. Veoma je bitan u toku trudnoće, jer omogućava pravilan razvoj bebe u stomaku.

Biotin se najviše uzima iz hrane. Neka istraživanja kažu da osobe koje povećaju dnevni unos biotina nemaju probleme sa nivoom šećera u krvi, dok istovremeno popravljaju zdravlje kože, kose i noktiju.

Apsorpciji vitamina H pomažu vitamin B5, B11, B12, B-kompleks, vitamin C i sumpor. Apsorpciji odmažu: kafa, alkohol, antibiotici i avidin.

Izvori i dnevne potrebe vitamina H

Meso, jaja, orašasto voće, banane, prečurke i žitarice sadrže veliku količinu biotina. Preporuka je uzimati ovaj vitamin iz namirnica ukoliko imate izbalansiranu ishranu.

Preporučena dnevna doza biotina je između 30 i 100 mg za adolescente i odrasle osobe.

Ukoliko uzimate prekomerne doze, moguće je da ćete češće urinirati, jer ovaj vitamin deluje kao diuretik. Kod nekih osoba tokom vitaminoze biotinom pojavljuju se simptomi mučnine ili digestivne smetnje. Međutim, do sada nije primećeno neželjeno dejstvo, poput trovanja.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x