Vitamin D

Vitamin D je rastvorljiv u mastima i on se može pronaći u suncu i nekoliko prirodnih namirnica, kao i u dijetetskim suplementima. UV zraci su zaslužni za kreiranje vitamina D, jer u dodiru sa kožom oni pokreću sintezu vitamina D u našem telu. Veoma je zdravo izlagati se suncu, ali do mere do koje UV zraci ne štete koži.

Vitamin D održava nivo kalcijuma u organizmu, pomaže organizmu da apsorbuje kalcijum iz hrane čime podstiče jačanje kostiju. Zbog nedostatka vitamina D, kosti mogu postati tanje i meke što vodi ka velikom riziku od preloma i bolesti kostiju, poput osteomalacije i osteoporoze.

Takođe, vitamin D je veoma bitan za imunitet, jer njegova proizvodnja/optimalan unos utiču na jačanje imuniteta i nervnog sistema. Ovaj vitamin može biti od pomoći i dijabetičarima, jer reguliše nivo šećera u krvi.

Dodatni benefiti vitamina D jesu pomoć pri razvoju kardiovaskularnog sistema i pluća, i veoma bitna uloga u borbi sa gojaznošću.

Glavni oblici vitamina D važni za čoveka su:

Vitamin D2 (ergokalciferol) – oblik koji potiče od biljaka i gljivica izloženih UV zračenju, često se dodaje kao dodatak u namirnice poput mleka, žitarica, nekih voćnih sokova;

Vitamin D3 (koleakalciferol) – potiče ili od hrane životinjskog porekla ili od dodataka ishrani, sintetiše se u koži iz 7-dehidroholesterola (provitamin D3) pod dejstvom UV zračenja.

Simptomi nedostatka vitamina D:

·         Umor i slabost

·         Bol u kostima

·         Oslabljen imunitet

·         Promene raspoloženja

·         Gojaznost

·         Anksioznost

·         Gubitak kose

     Ukoliko imate neki od simptoma i Vaš lekar utvrdi da se radi o manjku vitamina D u organizmu, možete iskoristiti neke metode kojima možete povećati nivo ovog vitamina:

Ø  Unosite namirnice bogate vitaminom D

Ø  Minimum 20 minuta dnevno izlaganja sunčevoj svetlosti, bilo kroz sunčanje, šetnju ili vežbe.

Ø  Ukoliko Vaš izabrani lekar preporuči, možete se okrenuti dijetetskim suplementima

Izvori vitamina D

Odlični izvori vitamina D u hrani su: riblje ulje, morska riba, žumance, pečurke, ostrige, škampi, goveđa jetra, obogaćeno mleko, buter i razne vrste žitarica.

Izlaganje kože suncu 10-15 minuta, dvaput nedeljno, može pomoći da se osigura adekvatna količina vitamina D u organizmu, međutim mazanjem kreme za sunčanje u određenoj meri blokiramo sunčevim zracima da prodru do kože i pokrenu sintezu vitamina D u organizmu. Preporuka je da ukoliko imate manjak vitamina D u organizmu, prvih nekoliko minuta kožu izložite direktno suncu, pa tek onda nanesete kremu za sunčanje.

Preporučena doza vitamina D:

·         Deca 400 IU

·         Odrasli 600 IU

·         Trudnice 800 IU

·         Starije osobe, preko 70 godina, 800 IU.

Sada kada znate koliko je vitamin D koristan za organizam i celokupno zdravlje, nemojte se kriti od sunca, već se osunčajte prvim zracima u godini.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x