Vitamin B9, poznat kao folna kiselina, je vitamin koji se rastvara u vodi. To znači da se on ne skladišti u telu i potrebno ga je unositi preko hrane ili suplemenata, ukoliko je to potrebno.
Folna kiselina je osetljiva na visoke temperature i moguće je da se razloži u kontaktu sa vodom.
Vitamin B9 učestvuje u stvaranju hemoglobina, u sintezi DNK i proteina i sprečavanju kardiovaskularnih bolesti. Veoma je važan za trudnoću, jer štiti embrion i pomaže u njegovom razvijanju.
Namirnice bogate folnom kiselinom
Vitamin B9 u hrani:
Zeljasto povrće – spanać, brokoli, zelena salata
Mleko
Džigerica
Neke žitarice
Voće – limun, pomorandže i kivi
Preporučena dnevna doza folne kiseline
Dnevne potrebe za vitaminom B9 za odraslu osobu su oko 0.2mg, dok se trudnicama preporučuje da unose dva puta veću količinu zbog zdravlja fetusa.
Nedostatak folne kiseline
Uzročnici nedostatka vitamina B9 mogu biti preveliki unos alkohola ili određena oboljenja.
Nedostatak folne kiseline može imati negativne posledice za trudnice. Može dovesti do nepravilnog razvoja nervnog sistema ploda, a nekad i do preveremenog porođaja.
Preveliki unos folne kiseline
Višak vitamina B9 izbacuje se putem mokraće, tako da nema definisanih zdravstvenih problema koji mogu nastati. Simptomi prevelikog unosa folne kiseline mogu biti nervoza, drhtavica, ubrzan rad srca, alergije ili manjak motivacije i raspoloženja.
Previsoke doze mogu izazvati probleme sa bubrezima, međutim, to se veoma retko dešava.