Vitamin B2 uloga

Vitamin B2, poznat još kao riboflavin je jedan od B vitamina koji je potreban za dobro funkcionisanje metabolizma šećera, masti i ugljenih hidrata.

Svi vitamini iz B kompleksa omogućavaju da se iz šećera oslobađa energija. Ta energija je potrebna za rad srčano – mišićnih i nervnih ćelija, drugih mišićnih ćelija, kao i za pravilan rad svake ćelije u organizmu.

B2 vitamin, kao i svi drugi vitamini, neophodni su za zdravu kožu, kosu, oči, srce, mišiće, imuno i nervni sistem. Najbolje rečeno za čitav organizam.

Riboflavin deluje kao antioksidant, eliminiše slobodne radikale koji su štetni za organizam i sprečava oštećenja ćelija i tkiva. Omogućava rast i razvoj organizma i stvaranje potrebnih crvenih krvnih zrnaca. Potreban je za prebacivanje folne kiseline i vitamina B6 u aktivne oblike.

Svi vitamini B grupe su rastvorljivi u vodi. To znači da se višak ovog vitamina izlučuje iz organizma, jer on nema mogućnost skladištenja. Zato je neophodno da ih unosimo ishranom.

Vitamin B2 i svi drugi vitamini i minerali, neophodni su za zdravlje čitavog organizma. Zato je važno da pratimo način života, jer lakše je hraniti se raznovrsno, nego lečiti posledice.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x