Vitamin B kompleks

Vitamin B je jedan od najvažnijih mikronutrijenata koji veoma doprinosi zdravlju organizma.

Kompleks vitamina B čini 8 vitamina koji su rastvorljivi u vodi. Oni su neophodni za normalan rast i razvoj. Nedostatak samo jednog od ovih osam vitamina mogu negativno uticati na zdravlje u celini.

Vitamini B kompleksa poboljšavaju metaboličke procese, jačaju imunitet, održavaju organe za varenje, nervni sistem, kvalitet kose, noktiju i kože. Svaki od njih ima određene funkcije, dok svi zajedno učestvuju u stvaranju energije iz ugljenih hidrata, masti i belančevina.

Vitamin B je veoma prisutan u hrani, tako da je velika verovatnoća da ćete uneti dovoljno vitamina B u organizam, svakodnevno, ukoliko se hranite zdravo.

Nedostatak vitamina B je vrlo primetan. Vidljivi simptomi se odnose na izbledelu kožu koja ostaje bez prirodnog sjaja i poprima umoran izgled. Simptomi koji se mogu osetiti se odnose prvenstveno na umor, nesanicu, nervozu, slabu koncentraciju i glavobolje.

Ovakvi simptomi se javljaju, jer vitamin B kompleks reguliše izuzetno važne procese u organizmu.

Vitamine B komleksa čine:

· B1 (tiamin)

· B2 (riboflavin)

· B3 (niacin)

· B5 (pantotenska kiselina)

· B6 (piridoksin)

· B7 (biotin)

· B9 (folna kiselina)

· B12 (kobalamin)

Vitamin B1 – tiamin
Vitamin B1, odnosno tiamin, je veoma važan za metaboličke procese u organizmu. Neophodan je u stvaranju energije iz ugljenih hidrata i za rad mišićnih vlakana. Nalazi se u namirnicama životinjskog porekla, usvaja se u crevima, a troši se kod ubrzanja metabolizma, što dovodi do pojačane potrebe organizma za ovim vitaminom.

Specifično za tiamin je njegov uticaj na poboljšanje mentalnih funkcija i pojačana koncentracija koja je veoma potrebna za učenje i rad.

Vitamin B1 je posebno potreban kod fizičke aktivnosti sportista, kao i kod onih koji se bave težim fizičkim poslovima. Trudnice, takođe, imaju pojačanu potrebu za vitaminom B1.

Vitamin B2 – riboflavin
Riboflavin, poznatiji kao vitamin B2, eliminiše slobodne radikale i sprečava da dođe do oštećenja ćelija i tkiva, kao antioksidant. Slobodni radikali nastaju kao posledica zračenja, hemikalija, oksidacije, a posledica toga je brže starenje, oštećenje genetskog materijala, razvoj bolesti, poput oboljenja nerava i krvnih sudova, srčanih oboljenja.

Vitamin B2 je značajan za stvaranje crvenih krvnih ćelija, neophodan je za prevođenje folne kiseline i vitamina B6 u aktivne oblike u organizmu. Riboflavin je bitan za normalan rast i razvoj ljudi. Posebnu važnost ima kod trudnica, doilja, osoba sa pojačanim fizičkim aktivnostima i visokim stresom.

Vitamin B3 – niacin
Niacin – vitamin B3 neophodan je za ćelijsko disanje i stvaranje energije. Veoma je važan za održavanje nervnih ćelija i mentalnog zdravlja, a primenjuje se u detoksikaciji organizma od štetnih materija. Niacin doprinosi radu digestivnog trakta i krvnih sudova, kao i zdravlju i lepom izgledu tela.

Vitamin B3 smanjuje trigliceride i loš holesterol, utiče na povećanje dobrog holestrola. Međutim, preterano konzumiranje vitamina B3 može imati negativan uticaj na organizam, posebno na jetru, pa je tako ovaj vitamin zanemaren u odnosu na ostale vitamine B kompleksa.

Naravno niacin ima brojne benefite koje ne treba zanemariti, s toga je veoma važan za pravilno funkcionisanje organizma kada se konzumira u normalnim količinama.

Vitamin B5 – pantotenska kiselina
Vitamin B5 je jedan od najrasprostranjenijih vitamina B kompleksa, sadrži ga veliki broj namirnica, pa je nedostatak ovog vitamina retkost ukoliko se pravilno hranimo. Pantotenska kiselina je odlična u borbi protiv stresa i ima značajnu ulogu u razvoju centralnog nervnog sistema.

Nedostatak ovog vitamina manifestuje se kroz depigmentaciju kože, anemiju, usporen rast i promene na koži. Vitamin B5 ublažava bol kod opekotina, posekotina i upala, pa tako zauzima deo mnogih losiona i krema za ovu namenu.

Vitamin B6 – piridoksin
Vitamin B6 je važan za kontrolu nivoa homocisteina u krvi i to obavlja zajedno sa vitaminom B12 i folnom kiselinom.

Vitamin B6 je važan za dobro usvajanje vitamina B12 i stvaranje crvenih krvnih ćelija. Nedovoljan unos vitamina B6 povećava rizik od nastanka srčanih problema. Međutim, ovaj vitamin je toliko rasprostranjen u namirnicama da ne bi trebalo dozvoliti njegov nedostatak.

Piridoksin ima mnogo funkcija, a jedna od najbitnijih funkcija jeste jačanje imuniteta i postiže se proizvođenjem antitela protiv štetnih bakterija i virusa.

Vitamin B7 – biotin
Vitamin B7 ili biotin je izuzetno važan za sintezu nukleinskih kiselina i aktivaciju folne kiseline. Utiče na jačanje kose i noktiju i na zdravlje kože. Biotin reguliše glukozu i tako može smanjiti probleme sa nervnim sistemom koje izaziva povišen nivo glukoze.

Pozitivni efekti vitamina B se, takođe, odražavaju na kardiovaskularne i probavne funkcije.

Vitamin B9 – folna kiselina
Vitamin B9, još poznat i kao folna kiselina, najbolje je uzimati iz namirnica koje nisu termički obrađene, jer se njegova svojstva lako mogu izgubiti prilikom kuvanja. Folna kiselina se rastvara u vodi i organizam je konstantno zahteva, uglavnom kroz namirnice.

Vitamin B9 ima važnu ulogu u metabolizmu proteina, ugljenih hidrata i masti i u pretvaranju energije. Takođe, važan je za formiranje DNK i drugih nukleinskih kiselina. Zahvaljujući ovom vitaminu organizam je podstaknut da stvara crvena krvna zrnca, takođe, folna kiselina je odlična u borbi protiv amino kiseline homocistein.

Vitamin B9 je veoma važan faktor u stvaranju serotonina koji podstiče pozitivno raspoloženje, reguliše san i apetit, kao i u obnavljanju oštećenih tkiva.

Vitamin B12 – kobalamin
Vitamin B12 je jedan od najvažnijih vitamina za nervne ćelije i za kreiranje DNK i RNK. Zajedno sa folnom kiselinom, doprinosi kreiranju crvenih krvnih zrnaca i samim tim pomaže snabdevanju organizma kiseonikom.

Nedostatak vitamina B12 se reflektuje u umoru, nervozi, trnjenju nogu i ruku. Kobalamin je vitamin složene strukture koji organizam teže usvaja. Ovaj vitamin to čini unutrašnjim faktorom u želucu koji vezuje vitamin B12 i omogućava da se ovaj vitamin usvoji u tankom crevu.

Unos vitamina B kompleksa je potreban svakodnevno, pa su tako namirnice bogate ovim vitaminom od ključnog značaja za organizam.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x