Vitamin A

Vitamin A (Retinol, Akseroftol) je osnovni vitamin koji se rastvara u mastima. Vitamin A obavlja važne i brojne funkcije u organizmu. Ovaj vitamin štiti ćelijske membrane i jača kožu i sluzokožu, pa tako pomaže u sprečavanju brojnih infekcija i nekontrolisanog bujanja tkiva, i zato je vitamin A „zaštitnik celog organizma“.

Posebnu važnost ima za vid, jer učestvuje u stvaranju vidnog pigmenta, koji se nalazi u štapićastim ćelijama mrežnjače. Takođe, vitamin A sprečava pojavu nekih zaraznih bolesti i pojačava funkciju imunološkog sistema.

U organizmu se pojavljuje u različitim oblicima pa možemo govoriti o skupu vitamina A. Rastvaranje može da smanji aktivnost ovog vitamina, a relativno brzo se razgrađuje delovanjem ultraljubičaste i dnevne svetlosti. Vitamin A uništava predugo kuvanje (oksidacija), svetlost, sušenje i visoke temperature. Niske temperature (zamrzavanje) ne razaraju vitamin A.

Apsorpciji vitamina A pomažu vitamini CDEFB – kompleks, minerali – kalcijum, cink, kao i holin i neomicin. Apsorpciji odmažu alkohol, kafa, veliki unos gvožđa, manjak vitamina D, antacid i holestiramin.

Izvori i dnevne potrebe

U biljkama se nalazi kao provitamin beta – karotin koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Za razliku od retinola nije toksičan kada se uzima u većim količinama i potrebno je da se u preparatima nalazi u tom obliku, a ne u obliku vitamina A. Kartoini se nalaze u narandžastom i žutom voću i povrću, šipku, gloginjama, bundevi, brusnici, drenu, paradajzu, crvenoj paprici i divljem tkivu.

Retinol se nalazi u mlečnim proizvodima, žumancetu i jetri. Njega sadrži mleko, jaja, džigerica (goveđa), riblje ulje, puter, obogaćeni margarin, žuto povrće, šargarepa, sladak krompir, spanać, dinja, maslačak, zeleniš od rotkve, kupus, detelina, prešun, prokelj, borove iglice, šljiva, breskva i kajsija.

Riblje ulje je najbogatije vitaminom A.

Dnevne potrebe odrasle osobe je 0,8 do 1,0 mg vitamina A.

Ukoliko se vodite zdravom i izbalansiranom ishranom, male su šanse za nedostatak vitamina A , kao i za upotrebu suplemenata. Ali, ukoliko primetite neki od simptoma koji mogu ukazati na nedostatak ovog vitamina, posavetujte se sa lekarom.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x