Važnost vitamina C

Vitamin C ili drugačije nazvan askorbinska kiselina važi za jedan od najbitnijih vitamina za zdravlje. Organizam nije sposoban da sam sintetiše ovaj vitamin, pa je tako veoma važno unositi ga u dovoljnim količinama kroz hranu bogatu ovim vitaminom ili suplementima koji mogu da pomognu u obezbeđivanju dovoljne količine ovog važnog vitamina ukoliko je to neophodno.

Vitamin C ima veliku važnost u mnogim procesima u organizmu, a posebno je značajan za:

·         Sprečavanje ili odlaganje nekih kancera

·         Kardiovaskularne bolesti

·         Imunitet

·         Metabolizam proteina

·         Zarastanje rana

·         Ostala stanja kao posledice oksidativnog stresa

Ovaj vitamin se izbacuje iz našeg organizma preko urina, samim tim za njegov uticaj na organizam potrebno je dobro funkcionisanje bubrega.

Koliko vitamina C je potrebno unositi u organizam?

Stručnjaci ističu da je minimum koji je potreban za nesmetano funkcionisanje i zaštitu organizma zdrave osobe 90mg za muškarce i 75mg za žene. U trudnoći ta količina raste na oko 85-95mg, dok prilikom dojenja potrebno je oko 120mg.

Naš organizam toleriše i dozu od 2000mg, ali sasvim je dovoljno unositi od 200-500mg, odnosno do 1000mg ako ste pod posebnim naporom ili stresom. Stručnjaci tvrde da više od 1000mg vitamina C nema poseban benefit za zdravlje organizma.

Namirnice koje sadrže vitamin C

Hrana je definitivno najbolji izvor vitamina C. Ovaj vitamin možemo naći u crvenoj i zelenoj paprici, pomorandžama, limunu, grejpfrutu, kiviju, jagodama, brokoliju, prokelju, paradajzu i spanaću.

Nedostatak ovog vitamina dovodi do pojave skorbuta. To je bolest koja se manifestuje malaksalošću, dolazi do poremećaja u stvaranju kolagena što dalje dovodi do krvarenja iz nosa i desni, bola u mišićima i kostima i suve kose i kože.

Stručnjaci ukazuju na to da unošenje vitamina C tek malo može da ublaži simptome prehlade, ali kod onih koji su izloženi hladnim uslovima, fizičkom naporu, kod straijih osoba i pušača, simptomi prehlade se mogu ublažiti unošenjem 200mg ovog vitamina svakodnevno.

Jedna studija je pokazala da kod vojnika i sportista unošenjem ovog vitamina, od 250 -1000mg dnevno, smenjuje se pojava prehlade za neverovatnih 50%.

Vitamin C se smatra relativno sigurnim i lako dostupnim vitaminom. Neželjeni efekti su retki i javljaju se prilikom unosa veoma visokih doza, a to su najčešće mučnina, povraćanje ili dijareja.

Raznovrsna ishrana je najbolji model za unos ovog vitamina u organizam. Uz lepe rituale i navike svako od nas može se navići na svakodnevno unošenje dovoljne doze vitamina C. Pored ishrane tu su i suplementi kao adekvatna zamena.

Dovoljno je razloga brinuti o zdravlju!

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x