UMARAMTE SE PRI PENJANJU UZ STEPENICE: Mozda morate hitno kod lekara!!


Umor pri penjanju uz stepenice može biti znak problema sa srcem ili plućima. Važno je razumeti različite simptome povezane sa ovim problemima kako biste znali kada se trebate konsultovati sa lekarom. Pored bolova u grudima i nedostatka daha, sledeći simptomi mogu ukazivati na srčane ili plućne probleme:

Palpitacije

Preskakanje-srca-palpitacije

Osećaj ubrzanog ili nepravilnog otkucaja srca, poznat kao palpitacije, može biti znak srčanih problema. Ako primetite da vam srce brže kuca ili da osećate neredovan ritam tokom ili nakon fizičke aktivnosti, to je znak koji zahteva medicinsku procenu.

Vrtoglavica ili gubitak svesti

Vrtoglavica ili gubitak svesti prilikom penjanja stepenicama može ukazivati na probleme sa cirkulacijom ili srčane aritmije. Ovo su ozbiljni simptomi i zahtevaju hitnu pažnju medicinskog stručnjaka.

Kašalj i otežano disanje

kasalj

Kašalj koji se pogoršava prilikom fizičke aktivnosti i otežano disanje mogu ukazivati na plućne probleme, kao što su astma ili hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP). Međutim, takođe mogu biti povezani sa srčanim problemima, kao što je srčana insuficijencija.

Oticanje nogu ili članaka

Oticanje-nogu-ili-clanaka

Oticanje nogu ili članaka može biti znak srčane insuficijencije. Ovaj problem dovodi do nakupljanja tečnosti u telu, što može uzrokovati oticanje ekstremiteta.

Umor i slabost

Ako osećate prekomerni umor i slabost tokom i nakon penjanja stepenicama, to može biti povezano sa smanjenom snabdevenošću tela kiseonikom, što se može javiti kod srčanih ili plućnih problema.

Navedeni simptomi su ozbiljni i trebali biste potražiti medicinsku procenu ako ih doživite tokom fizičke aktivnosti. Brza dijagnoza i terapija su ključni za upravljanje srčanim ili plućnim problemima, kako bi se sprečile ozbiljne komplikacije.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x