Učinak čaja na zdravlje

Čaj je jedno od najpopularnijih napitaka na svetu. Ispijanje čaja je mnogo više od boljeg osećaja kada ste bolesni. On štiti i pomaže u raznim bolestima.

Postoje dve kategorije čaja: pravi i biljni

Pravi čajevi se prave od listova biljke Camellia sinensis. Tu spadaju crni, zeleni, beli, oolong i pu-erh čaj. Razlika u ukusu ovih čajeva dobija se procesom proizvodnje.

Biljni čajevi se prave infuzijom voća, bilja, lišća, korena i stabljika različitih biljaka. Najpoznatiji su čaj od nane, kamilice i đumbira. Ovi čajevi ne sadrže kofein.

Benefiti čaja:

Čuva srce

Istraživanja su pokazala da ispijanjem čaja možemo smanjiti rizik od srčanih oboljenja, srčanog udara i stvaranja krvnih ugrušaka. Takođe, pomaže u smirivanju tkiva u arterijama i smanjuje rizik od raznih upala.

Može da reguliše šećer u krvi.

Čaj može da reguliše nivo šećera u krvi, ali i da spreči ili kontroliše bolesti poput dijabetesa tipa 2.

Pomaže u varenju

Čaj ubrzava varenje i leči niz problema poput mučnine, uznemirenog želuca, smirivanje grčeva i dijareje. Na primer, čaj od nane ublažava uznemiren želudac zbog visokog nivoa mentola i antioksidanata.

Povećava energiju

Čajevi sadrže malu količinu kofeina koja može uticati na povećanje energije. Zeleni čaj je odlična zamena za kafu, za one koji žele da smanje unos kofeina.

Održava mentalno zdravlje

Redovnim konzumiranjem čaja može se smaniti rizik od neuroloških bolesti i smanjiti nivo stresa. Čaj ima prirodne umirujuće efekte koji mogu smanjiti stres i opustiti Vas tokom narednog dana.

Pomaže u gubitku kilaže

Zeleni čaj je odličan saveznik u gubitku kilaže.

Zahvaljujući hemijskom sastavu ubrzava gubitak kilaže, dok aminokiseline pokazuju telu gde da sagori uskladištene masti. Pomaže u hidrataciji i ne sadrži kalorije, dok kofein iz zelenog čaja daje energiju koja Vam je potrebna za efikasnije vežbanje.

Čaj ima još mnogo funkcija za razne vrste bolesti i tegoba. Prema problemu koji imate možete naći idealan čaj za to.

Mi ne možemo da izdvojim najbolji čaj, ali nabrojaćemo nekoliko najpopularnijih.

Zeleni čaj

Sigurno najpoznatiji, zeleni čaj donosi višestruke benefite koje možete osetiti kroz nekoliko dana. Samo dve do tri šoljice dnevno su dovoljne da pojačate opšte zdravlje. U zelenom čaju se nalaze tanin, teanin, katehini, flavonoidi i kofein.

Zeleni čaj je zaslužan za poboljšanje rada creva, odličan je diruetik i antioksidant, pomaže u mršavljenju, skidanju masnih naslaga i ima antikancerogeno dejstvo, čisti kožu.

Crni čaj

Pored zelenog, crni čaj je savršen izbor za očuvanje zdravlja. Idealna je zamena za kafu, jer sadrži dovoljno kofeina da Vas razbudi u jutarnjim satima. Pomaže organizmu u zaceljenju rana i herpesa, pri oboljenju desni, bori se sa upalama, alergijama osipima i svrabovima.

Čaj od đumbira

Ovaj napitak je bogat vitaminima B6 i C, magnezijumom, kalijumom i više vrsta esencijalnih ulja. Čaj od đumbira ublažava stomačne tegobe, jača imunitet, bori se sa prehladama, ublažava bol i upalu, otklanja stres, umanjuje i otklanja mučnine i ima još mnogo drugih funkcija.

Rtanjski čaj

Ova biljka, za koju se veruje da je magična kao i istoimena planina, ima višestruke zdravstvene benefite. Samo dve šoljice na dan pomažu u ublažavanju bolova u crevnom sistemu, crevnih oboljenja, bolesti jetre i žuči, problemima sa varenjem, disanjem, u lečenju kože i sluzokože. Takođe, saveznik je u borbi protiv dijabetesa.

Čaj od kamilice

Ovaj čaj ima neverovatne koristi, kako za zdravlje, tako i za lepotu. Čaj od kamilice ima veliku funkciju u održavanju savršene kose i kože. Takođe, opušta mišiće, naročito mišiće materice i smanjuje menstrualne, kao i druge grčeve. Ublažava bolove u stomaku, održava imunitet, ima antibakterijska svojstva, održava nivo šećera u krvi i kontroliše simptome dijabetesa, smanjuje gasove, leči hemoroide, može da pomogne da se otarasite migrena i alergijskih simptoma.

Bez obzira na to koji čaj više ili manje volite, sigurno ćete naći ukus po Vašoj meri. Uskladite potrebe, lekovitosti koje su Vam potrebne i ukus koji volite. Sve dok pijete čaj uživaćete u zdravstvenim blagodetima ovog neverovatnog eliksira.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x