Šta su to SMART ciljevi?

Znamo da pre početka nekog posla, izazova ili odluke, treba postaviti cilj. Ali, da li ste znali da ciljeve treba postaviti pametno, tako da samo ostvarenje istog dovede do potrebnog ishoda, na način da ostvarimo korist?

SMART ciljevi su dobro postavljeni ciljevi, a svako slovo ove reči krije jednu karakteristiku. Svaka karakteristika čini dobro kreiran cilj.

S – specifični
M – merljivi
A – ambiciozni, ali ostvarivi
R – realni
T – vremenski definisani

Specifični (Specific)

Budući ciljevi treba da budu konkretni i specifični. To znači da je potrebno da tačno znamo što želimo da ostvarimo, zašto i na koji način. To treba da bude realan cilj kome težimo.

Takođe, specifičan cilj podrazumeva da je isti dobro definisan.

Merljivi (Measurable)

Potrebno je postaviti neki kriterijum po čijem osnovu možemo odrediti da li je cilj ostvaren. Ne možemo upravljati ciljem koji ne možemo izmeriti.

Ambiciozni, ali ipak ostvarivi (Achievable)

Bitno je da cilj bude ambiciozan, odnosno, da u nama budi želju za ostvarivanjem. Kada nas nešto istinski “radi”, onda možemo doći do ostvarivanja prave suštine.

Mi znamo šta želimo i da li je to moguće. Ne treba da se vodimo mišljenjem drugih ljudi.

Takođe, moramo voditi računa da taj cilj ipak bude ostvariv. Ne treba pustiti maštu da vodi ka, od starta, neostvarivim ambicijama.

Realni (Realistic)

Kao što smo pomenuli, cilj treba biti ambiciozan, ali ne treba preterivati. Cilj će biti ostvariv kada možemo raspolagati resursima i vremenom koji su nam potrebni. Ne treba zadavati visoke ciljeve koji od samog početka izgledaju kao nemogući i u koje ne verujemo.

Najvažnije je biti realan i svestan svojih sposobnosti.

Vremenski definisani (Time constrained )

Na samom kraju, ali ne najmanje važno, potrebno je odrediti u kom vremenskom intervalu želimo da ostvarimo ciljeve. Postavljeno vreme utiče na sve druge faktore koji dovode do uspešne realizacije cilja.

Kada krenete u realizaciju cilja, potrudite se da ne odete u drugu krajnost. Ambicija i želja Vas mogu odvesti u nekontrolisani rad, naročito ako sve ide po planu.

Ne zaboravite, pametno definican cilj, zahteva dobro isplanirano vreme za odmor. Odmor donosi novu energiju i čini nas jačim u daljoj realizaciji postavljenog cilja.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x