Šta se dešava kad preteramo sa vitaminima i mineralima?
Ako ste mislili da nikada ne možete preterati sa vitaminima i mineralima, grešite. Postoje posledice, a mi ćemo Vam u ovom blogu navesti i koje su to.

 

 

Vitamin C 

 

Mi znamo koliko je ovaj vitamin potreban našem organizmu, i sve benefite koji sa njim dolaze. Međutim, previše vitamina C narušava probavu. Javljaju se posledice u vidu nadutosti, proliva, povraćanja, bola u stomaku i drugih.

 

2000 mg vitamina C je najviša granica koju zdrava osoba treba da unosi, dnevno.

 

 

Cink

 

U pitanju je mineral koji se nalazi u svakoj ljudskoj ćeliji i utiče na mnoge funkcije u organizmu. Ali preterani unos cinka donosi i niz problema. Neki od problema su glavobolja, vrtoglavice, umor, pa čak i halucinacije.

 

40 mg dnevno je najveća doza koju možemo unositi, sve preko toga predstavlja višak.

 

 

Kalcijum

 

Kalcijum predstavlja pravo blago za kosti, srce, nervni sistem i mišiće. Međutim, previše kalcijuma može dovesti do problema sa bubrezima.

 

Veliku količinu kalcijuma nije moguće uneti hranom, zato pripazite na količinu suplemenata.

 

 

Gvožđe

 

Osim što prenosi kiseonik u ćelije, gvožđe obavlja i mnogo drugih bitnih funkcija. Gvožđe se nakuplja u tkivu i raznim drugim organima, zato ne bi trebalo preterivati sa unosom gvožđa u organizam.

 

Nije potrebno unositi više od 45 mg gvožđa dnevno.

 

 

Omega-3 masne kiseline

 

Koristi od omega-3 masnih kiselina sa ogromne. Međutim, velike količine narušavaju imunitet na način da telo postaje manje sposobno da se brani od infekcija.

 

Zdrava ishrana i dobar način života su sasvim dovoljni da svakodnevno nadoknadimo potrebu za svim vitaminima i mineralima. Ukoliko osetite neke simptome, posavetujte se sa lekarom, kako ne bi došlo do unosa veće količine suplemenata od preporučene.

 

Recenzije (0)

Napišite recenziju

:
               

Tagovi: vitamini, minerali


Prijava za Newsletter

Prijavite se za newsletter i pratite omiljene teme.

Vaše ime

E-mail adresa

Hvala Vam na prijavi za Newsletter.
Već ste prijavljeni za newsletter.