Šta je UX?

Dizajn korisničkog iskustva (User Experience – UX) je proces koji timovi za dizajn koriste za stvaranje proizvoda koji korisnicima pružaju smislena i relevantna iskustva. To uključuje dizajn celokupnog procesa sticanja i integrisanja proizvoda, uključujući aspekte brendiranja, dizajna, upotrebljivosti i funkcije.

Ono što rade UX dizajneri ide dalje od UI dizajna

„User Experience“ (Dizajn korisničkog iskustva) često se koristi naizmenično sa terminima kao što su „User interface“ (Dizajn korisničkog interfejsa) i „Usability“ (Upotrebljivost). Međutim, dok su upotrebljivost i dizajn korisničkog interfejsa (UI) važni aspekti UX dizajna, oni su njegovi podskupovi – UX dizajn, takođe, pokriva širok spektar drugih oblasti. UX dizajner se bavi celokupnim procesom sticanja i integrisanja proizvoda, uključujući aspekte brendiranja, dizajna, upotrebljivosti i funkcije. To je priča koja počinje pre nego što uređaj uopšte bude u rukama korisnika.

„Nijedan proizvod nije ostrvo. Proizvod je više od proizvoda. To je kohezivni, integrisani skup iskustava. Razmislite o svim fazama proizvoda ili usluge – od početnih namera do konačnih razmišljanja, od prve upotrebe do pomoći, servisa i održavanja. Neka svi zajedno rade besprekorno.“

– Don Norman, izumitelj izraza „Korisničko iskustvo“

Proizvodi koji pružaju veliko korisničko iskustvo (npr. IPhone) dizajnirani su tako da imaju u vidu ne samo potrošnju ili upotrebu proizvoda, već i čitav proces sticanja, posedovanja, pa čak i rešavanja problema. Slično tome, UX dizajneri se ne fokusiraju samo na stvaranje proizvoda koji su upotrebljivi; koncentrišemo se i na druge aspekte korisničkog iskustva, poput zadovoljstva, efikasnosti i zabave. Zbog toga ne postoji jedinstvena definicija dobrog korisničkog iskustva. Umesto toga, dobro korisničko iskustvo je ono koje zadovoljava potrebe određenog korisnika u određenom kontekstu u kojem on ili ona koristi proizvod.

UX dizajneri razmatraju zašto, šta i kako koristiti proizvod

Kao UX dizajner, trebali biste razmotriti zašto, šta i kako koristiti proizvod„Zašto“ uključuje motivaciju korisnika za usvajanje proizvoda, bilo da se oni odnose na zadatak koji žele da izvrše sa njim ili na vrednosti i stavove koje korisnici povezuju sa vlasništvom i upotrebom proizvoda. „Šta“ se odnosi na stvari koje ljudi mogu učiniti sa proizvodom – njegove funkcionalnosti. Konačno, „Kako“ se odnosi na dizajn funkcionalnosti, na pristupačan i estetski prijatan način. UX dizajneri počinju sa „Zašto“ pre nego što odrede „Šta“, a zatim, konačno, „Kako“ da bi kreirali proizvode sa kojima korisnici mogu stvoriti smislena iskustva. U dizajnu softvera, moraćete da obezbedite da supstanca proizvoda dolazi kroz postojeći uređaj i nudi neprimetno, fluidno iskustvo.

UX dizajn je usredsređen na korisnika

Budući da UX dizajn obuhvata celokupno putovanje korisnika, to je multidisciplinarno polje – UX dizajneri potiču iz različitih sredina kao što su vizuelni dizajn, programiranje, psihologija i dizajn interakcija.

Tipični zadaci UX dizajnera se razlikuju, ali često uključuju istraživanje korisnika, dizajniranje žičanih okvira i interaktivnih prototipova, kao i ispitivanje dizajna. Ovi zadaci mogu se uveliko razlikovati od organizacije do organizacije, ali uvek zahtevaju od dizajnera da budu zagovornici korisnika i da potrebe korisnika budu u središtu svih napora u dizajniranju i razvoju. To je, takođe, razlog zašto većina UX dizajnera radi u nekom obliku korisničkog procesa usmerenog na rad i nastavlja da usmerava svoje najbolje informisane napore dok ne reše optimalno sve relevantne probleme i potrebe korisnika.

Dizajn usmeren na korisnika je iterativni proces u kojem razumevanje korisnika i njihovog konteksta uzimate kao polaznu tačku za ceo dizajn i razvoj.

https://restop.rs/blog/

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x