Šta je praznična euforija?

Nekada, novogodišnja noć predstvaljala je kraj jednog (starog) i početak drugog (novog) dana. Međutim, početkom 20og veka doček nove godine predstavlja značaj za ceo svet koji se mora proslaviti.

Tada nastaje i praznična euforija.

Skroman doček i proslava Božića u toplom domu za porodicom, odavno je prerastao u ogromne luksuzne dočeke i žurke. Naravno, to nije slučaj kod svih i ni malo nije loše. Čak, proslave praznika predstavljaju odmor i opuštanje od stare radne godine i priprema za nove obaveze i izazove.

Trenutak ispraćaja stare i dočeka nove, u našim verovanjima bolje godine, postao je razlog za sreću i euforiju. Neretko nas navodi da razmislimo o staroj godini, odlukama, uspesima i greškama, da to osvestimo i napravimo bolje i ostvarljivije planove za narednu godinu. I tako svake godine, godinama.

Šta za nas predstavlja Nova godina?

Predpostavimo da Nova godina ima tako veliki značaj za nas, jer duboko u nama postoji verovanje da ulaskom u novu godinu ostavljamo loše stvari i uspomene iz sebe i krećemo u bolje dane. Nova godina je novi početak.

Iako novi početak može biti bilo koji dan u godini, ipak se većina odlučuje za prvi januar. Složićemo se, lakše je.

Lepa novogodišnja proslava služi da na spektakularan način ostavimo loše iza sebe i dočekamo bolje za sve nas. Pozitivna energija je pola posla.

Šta je onda praznična euforija?

Na pozitivnu energiju dodatno utiču razni faktori koji najavljuju praznike, što pozitivu pretvara u euforiju. Novogodišnje dekoracije, osvetljeni gradovi, praznični filmovi, kuvana vina i pune ulice ne mogu a da ne stvore bar malo euforije u svima nama.

Većina, naravno, prigrli euforiju i postaje deo tog predivnog ritma. Odjednom, početkom decembra, svi smo igrači praznične auforije i trudimo se da potraje što duže.

Neretko, praznična euforija može se pretvoriti u histeriju, jurnjavu ulicama, masovno obilaženje prodavnica i ogromni troškovi, svakodnevne gužve i rasprava. Svima je stalo da Nova godina prođe što bolje, a mi što srećnije.

Kako bi smanjili postprazničnu depresiju, trebalo bi da postavimo granice gde nastaje praznična euforija, a gde ona oduzima razum.

Naravno praznična eforija nije nužno loša. Tačnije, sjajna je, jer se dešava jednom godišnje i zaista je lepo uživati u njoj. To su momenti uživanja, pripadnosti, darežljivosti, ljubavi i sreće i to je nešto što cela planeta deli.

Zato se potrudite da i ove godine uživate u prazničnoj euforiji i izvučete najlepše iz nje!

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x