Šta je motivacija?

Motivacija nas pokreće. Navika nas održava na putu do cilja.

Motivacija je proces stimulacije za akcijom čija je krajnja tačka postizanje cilja. To znači da kada je pojedinac motivisan, spreman je za preuzimanje akcije. Motiv je zapravo nagon, potreba ili želja unutar ljudi.

U osnovi, motivacija se deli na dve vrste:

Intrinzična motivacija (Unutrašnja motivacija)

Ekstrinzična motivacija (Spoljašnja motivacija)

Intrinzična (Unutrašnja motivacija)

Intrinzična ili unutrašnja motivacija je proizvod naših unutrašnjih želja. Unutrašnja motivacija se rađa kada uživate u nekoj aktivnosti, učenju ili istraživanju, bez delovanja spoljašnjih uticaja.

Na primer, ako uzmete neku knjigu i čitate je zato što Vas zanima ili želite da radite na svom ličnom razvoju, to je postupak na osnovu unutrašnje motivacije.

Međutim, ako tu knjigu čitate jer je to gradivo koje morate naučiti ili spremiti za ispit, a to Vam se trenutno ne radi, u pitanju je spoljašnja motivacija.

Ekstrinzična motivacija (Spoljašnja motivacija)

Ekstrinzična ili spoljašnja motivacija ne zadovoljava Vaše osnovne potrebe, već za cilj ima ishod. U pitanju je ponašanje ili akcija koju Vi ne obavljate zato što uživate u tome, već ste stimulisani dobijanjem nagrade ili izbegavanjem kazne. Motivatori mogu biti novac, slava, profit, moć ili izbegavanje posledica.

Na primer, radićete ozbiljnije radi povišice, učestvovaćete u takmičenju zbog nagrade, učićete cele godine da bi otišli na letovanje i još mnogo toga.

Naravno, i unutrašnja i spoljašnja motivacija imaju veoma bitnu ulogu u ličnom razvoju svakog pojedinca. Takođe, mogu Vas naučiti kako da podignete samopouzdanje.

Abraham Maslov, američki psiholog, stvorio je Hijerarhiju ljudskih potreba, takođe poznatu i kao “Maslovljeva teorija motivacije”. Prema ovoj teoriji ljudske potrebe se mogu podeliti u 5 osnovnih grupa:

Fiziološke potrebe – potreba za disanjem, vodom, hranom, spavanjem i seksom.

Potreba za sigurnošću – osiguravanje sopstvenog tela, posla, porodice, zdravlja, prihoda, imovine i morala.

Potreba za pripadnošću – prijateljstvo, porodica, partner.

Potreba za uvažavanjem– samopouzdanje, ostvarivanje, samopoštovanje, poštovanje drugih i od strane drugih.

Potreba za samoostvarenjem – kreativnost, spontanost, rešavanje problema, moralnost, prihvatanje činjenica i odsustvo predrasuda

Prve četiri potrebe su potrebe nedostatka. Potreba za samoostvarivanjem se razvija tek nakon što se zadovolje predhodne četiri potrebe.

Ova piramida prikazuje da je motivacija stanje uma koja nastaje kao posledica osnovnih ljudskih potreba.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x