Šta je inspiracija?

Inspiracija nikad ne dolazi sama od sebe. Ona jeste u nama, ali je sami ne možemo pokrenuti. Kao što jedan kamen ne može upaliti vatru dok ga drugim kamenom ne udarimo, tako i inspiracija neće doći dok nam neko drugi ne pomogne kako bi tu varnicu stvorili. – Slaviša Pavlović

Grubo rečeno, inspiracija predstavlja stanje pojačane stvaralačko-umetničke aktivnosti. Može da se kaže da je to unutrašnji stimulans za stvaranje nečeg velikog.

Inspiracija dolazi spontano iznutra, iz same psihe pojedinca, za razliku od motivacije koja dolazi pod uticajem spoljašnjih faktora i podsticaja.

Inspiracija potiče od korena latinske reči spiritus, što znači život, duh, duša.

Motivisan čovek radi nešto kako bi ostvario cilj i za šta ima dobar razlog ili lepu korist.
Inspirisan čovek radi ono na šta ga tera neka unutrašnja sila koja mu konstantno gura nove ideje iz kojih na kraju proizilazi velika stvar za samog pojedinca koji je to stvorio, ali i one koji razumeju taj rad vibrirajući na istoj umetničko-stvaralačkoj relaciji.

Inspirisana osoba će napraviti neko delo, koje čak ne mora imati veze sa profesijom ili pozivom za koji se odlučila, nadahnuta unutrašnjim idejama za koje ne zna odakle su došle.

Odavno sam zapazio da uspešni ljudi retko sede i čekaju da im se stvari dešavaju. Oni izađu i dese se stvarima.” – Leonardo Da Vinči

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x