Šta je domen?

Jedno od češće postavljanih pitanja je: šta je to domen i kako to radi? Ukoliko ste početnik, sigurno ste negde čuli da Vam je potreban domen ne bi li napravili web sajt.

Česta zabuna među početnicima je između tehničkih stvari kao što su naziv domena, web sajta i web sajt hosting usluga. U ovom uputstvu za početnike, objasnićemo šta je to naziv domena i kako domeni funkcionišu. Cilj je razjasniti nedoumice i pomoći u izboru pravog naziva domena za Vaš web sajt.

Šta je to naziv domena?


Naziv domena je adresa Vašeg sajta koje ljudi ukucaju kao URL u pretraživaču u nameri da posete Vaš sajt.

Prosto rečeno, kada bi Vam sajt bio kuća, onda bi naziv domena bila njegova adresa.

Detaljnije objašnjeno: Internet je gigantska mreža kompjutera, međusobno povezanih globalnom mrežom kablova. Takvo umreženje omogućava međusobnu komunikaciju između različitih, umreženih kompjutera.

Zarad identifikacije, svakom kompjuteru je data IP adresa. IP adresa predstavlja seriju brojeva kojom se pojedinačni kompjuteri razlikuju. Tipična IP adresa izgleda ovako: 66.249.66.1. E sada, ovakve IP adrese se teško pamte, zamislite kada bi morali da zapamtite gomilu brojeva za svaki sajt koji želite da posetite.

Nazivi domena su osmišljeni kako bi ovaj problem rešili. Zbog toga, da biste posetili omiljeni sajt ne morate upamtiti gomilu brojeva, već je dovoljno da ukucate naziv domena koji je lak zapamćenje, na primer, restop.rs.

Kako nazivi domena funkcionišu?


Kada ukucate naziv domena u svoj internet pretraživač, on prvo prosledi zahtev globalnoj mreži servera koja čini sistem naziva domena, Domain Name System (DNS). Ovaj sistem prvo pronađe servere koji su povezani sa traženim domenom, a zatim mu prosledi Vaše tražene zahteve.

Na primer, ako Vam je sajt hostovan na Restop serveru, onda će informacije servera biti ovakve:
ns1.restop.rs
ns2.restop.rs

Ovakvi nazivi servera su zapravo kompjuteri kojima se upravlja iz hosting kompanije koju ste zaposlili (na primer: restop.net). Kompanija dalje prosleđuje Vaš zahtev prema kompjuteru na kojem je Vaš sajt smešten. Ovaj kompjuter se zove web server. On poseduje instaliran specijalni sofrver (Apache, Nginx su dva popularna web server softvera). Server zatim sakuplja sve web stranice i delove informacija u njenom sastavu, na kraju, šalje sve informacije nazad ka pretraživaču.

Po čemu se naziv domena razlikuje od web sajta i web hostinga?


Web sajt je izgrađen iz elemenata kao što su HTML stanice, softvera za izgradnju web sajta, slika i mnogo drugih stvari.

Ako je naziv domena web adresa Vašeg sajta, onda je web hosting kuća u kojoj Vaš sajt živi. U pitanju je kompjuter na kojem su sve informacije o Vašem sajtu smeštene. Takve kompjutere nazivamo serverima i oni su deo usluge koju nude hosting kompanije.

Da biste napravili svoj sat, potrebno je da imate zajedno i naziv domena i web hosting. Bitno je napomenuti da su to dva različita vide usluge, tako da ih možete kupiti kod dve različite kompanije. Naša preporuke je da za naziv domena i hosting unajmite istu kompaniju, zarad lakšeg upravljanja svim informacijama pod samo jednim nalogom.

Ukoliko se pitate: kako to funkcioniše ukoliko se koriste usluge dve različite kompanije? Potrebno je da podesite naziv domena i ubacite Name Server informations koje Vam dostavlja hosting kompanija. Name Server information definišu kuda se šalju zahtevi korisnika kada pretražuju naziv Vašeg domena.

Različite vrste naziva Domena


Nazivi domena su dostupni u više različitih ekstenzija. Najpopularnija ekstenzije u našojzemlji je.rs. Postoje i druge kao naprimer: .org, .net, .tv, .info, .io. Naša preporuka je uvek korišćenje .rs ekstenzije domena ukoliko Vam je tržište poslovno orijentisano širom teritorije Srbije.

Top Level Domen – TLD
Top level domeni ili TLD su generičke ekstenzije domena koje su uvrstene na najvišem nivou sistema naziva domena. Postoje stotine ekstenzija, nabrojaćemo samo najpopularnije: .com, .org, i .net. Ostali TLD su manje poznati i prema tome se ne preporučuje njihovo korišćenje. Na primer, .biz, .club, .info, .agency, i mnogidrugi.

Country Code Top Level Domain – ccTLD
Country code top-level domain ili ccTLDsu specifični za države širom sveta i završavaju se ekstenzijama kao naprimer .rs za Republiku Srbiju, .uk za Ujedinjeno kraljevstvo, .de za Nemačku, in. za Indiju…
Koriste ih sajtovi kojima target populacija živi u određenom području.

Sponsored Top Level Domain – sTLD
Sponsored top-level domain ili sTLDsu kategorija domena koji su sponzorisani od strane specifičnih zajednica. Na primer,.edu predstavlja zajednicu koje su u službi edukacije, gov. (government) ekstenzije na svim sajtovima zvanične države (naprimer Srbije – gov.rs), mod.gov.rs – ministarstvo odbrane Republike Srbije, itd…

Ko je odgovoran za sistem naziva domena?


Internet Korporacija dodeljenih imena i brojeva upravlja sistemom. Neprofitna organizacija koja kreira i sprovodi pravila naziva domena. ICANN izdaje dozvoje kompanijama pod imenom Domain Name Registra rs za prodaju naziva domena. Na ovaj način registrima domena je omogućeno da unesu promene u nazivima domena u Vaše ime.
Domain name registra rs mogu prodati nazive domena, upravljaju njihovim zapisima, obnovama i transferima na druge registre.
Kao vlasnik naziva domena, Vi ste takođe odgovorni za obnavljanje svoje domen registracije.

Kako da izaberete naziv domena za Vaš sajt?


Trenutno postoji više od 350 miliona registrovanih domena, a svakoga dana se registruje više od 1000 novih. To znači da su svi dobri domeni već odavno zauzeti ili će uskoro biti zauzeti. Ovo stvara pritisak na nove korisnike koji se trude da osmisle što bolju ideju domena za svoj web sajt.

Evo par ideja koje bi Vam mogle biti od pomooći prilikom osmišljavanja naziva domena za Vaš sajt:
• .com domen je najpopularniji, lako se pamti i lako promoviše,
• Potrudite se da bude što kraći i lak za pamćenje,
• Treba biti lak za izgovor i zapisivanje
• Ne koristite brojeve i crtice,
• Postoji generator naziva domena koji Vam može pomoći u odabiru naziva.

Kako kupiti domen?


Nazivi domena se kupuju u domen registrima. Kompanija Restop se bavi prodajom naziva domena i hostingom. Već je bilo o govora o prednosti koju pruža rad jedne kompanije nad domenom i hostingom, Google preporuka na teritorije Republike Srbije je korišćenje sredstava koje restop.net pruža kao najsigurniji i najbrži hostig provajder.

https://restop.rs/

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x