Šta je biotin?

Vitamin H, koji je poznatiji kao biotin, pripada grupi vitamina B kompleksa. Svi vitamini B kompleksa pomažu telu da pretvori hranu u gorivo, koje koriste za proizvodnju energije.

Vitamini B kompleksa, kom pripada i vitamin H (biotin) ,takođe, pomažu telu u metabolizmu masti i proteina, potrebni su za zdravu kožu, kosu, oči i jetru, i pomažu nervnom sistemu da pravilno funkcioniše.


Biotin se često preporučuje za jačanje noktiju i kose, pa se zato nalazi u mnogim preparatima za negu kose i kože. Našem telu je veoma potreban biotin za metabolizam ugljenih hidrata, masti, aminokiselina i proteina.

Važan je i za normalan rast embriona, ali i sam nedostatak je redak.

Vitamin H je rastvorljiv u vodi, zato ga telo ne skladišti. Međutim, bakterije u crevima mogu da proizvode ovaj vitamin. Pored toga, dostupan je u malim količinama u brojnim namirnicama.

Simptomi koji ukazuju na nedostatak biotina jesu suva koža koja se ljušti, pucanje kože na uglovima usana, gubitak kose, suve oči, gubitak apetita, otečen jezik, umor, nesanica i depresija.

Veću verovatnoću za nedostatak biotina imaju osobe na lošoj ishrani duži vremenski period, one koje uzimaju lekove poput antibiotika, osobe sa Kronovom bolesti (bolest koja otežava apsorpciju hranljivih materija).

Iako je nedostatak ovog vitamina redak, ukoliko primetite neki od ovih simptoma, najbolje je da se posavetujete sa Vašim lekarom.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x