SSL sertifikat

SSL (Secure Sockets Layer) i njegov naslednik, TLS (Transport Layer Security), su protokoli kojima se uspostavlja autehnikacija i enkripcija linkova između dva umrežena kompjutera. Iako je SSL protokol za stereo, usled uspostavljanja TLS 1.0 davne 1999. godine, još uvek je su u upotrebi nazivi „SSL“ i „SSL/TLS“ u situacijama koje se odnose na ovakav vid tehnologije.

SSL/TLS i sigurno pretraživanje Interneta


Najčešća i najpoznatija primena SSL/TLS–a je sigurnosna pretraga Interneta putem HTTPS protokola. Javni HTTPS web sajt koji je pravilne konfiguracije uvek podrazumeva SSL/TLS sertifikat koji je potvrđen od strane autoriteta za sertifikate, CA (Certificate authority). Korisnici koji posećuju HTTPS web sajtove mogu biti uvereni u:
 Autentičnost – Server koji prezentuje sertifikat ima u vlasništvu privatni ključ koji se podudara sa javnim ključem u sertifikatu.
 Integritet – Dokumenti koji su obeleženi sertifikatom (web stranice) nisu ni na koji način preinačeni od strane man-in-the-middle napada.
 Enkripciju – Komunikacija između klijenta i servera je šifrovana.

Zahvaljujući ovim svojstvima, SSL/TLS i HTTPS omogućuju korisnicima bezbedan unos poverljivih informacija kao što su brojevi kreditnih kartica, broj socijalnog osiguranja, akreditive za prijavljivanje širom Interneta, kao i uverenje da je web sajt u koji unosite informacije autentičan. Na sajtovima gde su sertifikati izuzeti, poverljive informacije nisu šifrovane i vidljive su svakome ko ume da „baci pogled“ i pročita.

Uvek proverite indikatore poverenja u svom pretraživaču da bi ste se uverili da je web sajt koji posećujete obezbeđen SSL/TLS sertifikatom!

 Zatvoren katanac sa leve strane URL–a
U zavisnosti od vrste pretraživača i vrste sertifikata koji je web sajt instalirao, katanac može biti zeleni/ili praćen identifikacionim informacijama o kompaniji koja njime upravlja.

 Ukoliko je prikazan, protokol na početku URL-a treba biti https://, a ne http://
Napomena: protokol ne prikazuju svi pretraživači.

Google.rs je pretraživač koji je posvetio svoj rad primena SSL sertifikata i sigurnosnoj zaštiti svojih korisnika. Moderni desktop pretraživači takođe upozoravaju poseti ocene sigurnih sajtova da web sajt nema SSL/TLS sertifikat.

Restop.net se može pohvaliti preporukom od stane Google-a kao jedan od sigurnih hosting provajdera. SSL je osnova našeg rada i primenom sigurnosnih sertifikata činimo sajtove sigurnijim, otpornim na različite viruse i napade, a Vaš posao mnogo profitabilnijim.

SSL pruža uverenje posetiocima da je web sajt bezbedan (bez virusa), što utiče na veće poverenje posetilaca i doprinosi ozbiljnosti samog web sajta kao i bolji razvoj i pozicioniranje na Google.rs kao i ostalim pretraživačima.

Aktivan SSL može imati onaj web sajt koji ima tehnički kvalitetan programski kod i koji se nalazi na bezbednom hosting-serveru.

https://restop.rs/blog/

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x