Šetnja je zdrava navika

Šetnja predstavlja najprirodniji i najzdraviji oblik rekreacije koji doprinosi zdravlju čitavog organizma. Donosi puno pozitivnih efekata na fizičko i psihičko zdravlje i jača mišiće. Šetnju možete praktikovati bilo gde i bilo kada, onim tempom koji Vam trenutno prija.

Za šetnju Vam je potrebna samo dobra volja i malo slobodnog vremena. Dovoljno je da hodate brzinom koja Vas neće umoriti ili ostaviti bez daha.

Pozitivni efekti šetnje:

 • Redovno kretanje razvija kondiciju
 • Umanjuje mogućnost razvijanja kardiovaskularnih bolesti u kasnijim godinama
 • Poboljšava cirkulaciju
 • Jača i oblikuje mišiće
 • Pomaže pri mršavljenju i održavanju težine
 • Jača srce i reguliše krvni pritisak
 • Ubrzava metabolizam
 • Utiče na pravilan rad pluća i bolje disanje
 • Reguliše nivo šećera u krvi
 • Smanjuje mogućnost za razvijanje depresije
 • Pomaže pri ravnomernoj raspodeli kalcijuma u kostima i tako pomaže u izgradnju koštane mase i smanjuje verovatnoću od dobijanja osteoporoze.

Takođe, nakon ove rekreacije telo počinje da luči serotonin i endorfin, hormone sreće, koji u velikoj meri umanjuje stres, negativnu energiju i opušta telo, što znači da je odlično šetati uveče pre spavanja.

Šetnja se preporučuje svima, bez obzira na godine ili trenutno zdravstveno stanje. Ukoliko imate mnogo obaveza i to Vam smanjuje slobodno vreme za šetanje, možete umesto lifta koristiti stepenice ili prošetati po doručak.

Takođe, dok završavate obaveze poput banke, pijace ili prodavnice, umesto automobila možete prošetati i tako spojiti lepo i korisno. Izađite stanicu ranije i prošetajte do kuće, uzmite kafu za poneti umesto da sednete u kafić. To će Vam vrlo brzo preći u naviku, pa osim što ćete upražnjavati zdravu rekreaciju, uštedećete na gorivu i sagorevati kalorije.

Možete da brojite korake i povećavate turu svakog dana. Neka Vam na početaku cilj bude samo da se više krećete od prethodnih dana. Razmislite gde sve možete da uvedete pešačke rute umesto automobila ili autobusa, pa ih malo po malo primenjujte. Vremenom, šetnja će postati potreba i biće Vam prijatno u sopstvenoj koži.

U proseku, neophodno je 10.000 koraka u danu da bi se ostvarila dovoljna fizička aktivnost tela. Nažalost, mnogi od nas taj broj ne pređu ni za tri dana. Instalirajte aplikaciju koja broji korake na svom mobilnom telefonu ili pametnom satu i pratite svoj napredak.

Naravno, nemojte forsirati sebe. Ukoliko ste premoreni od posla ili se ne osećate najbolje, sasvim je uredu da se opustite i odmorite. Međutim, potrudite se da ne nalazite sebi izgovore kao što su loše vreme, manjak energije i slično.

Što duže šetate, efekat je brže vidljiv. Kada dođete do svakodnevnog šetanja, već ćete imati odličnu kondiciju. Ukoliko imate mogućnost za šetanje po prirodi, tim bolje, jer zeleno okruženje pozitivno utiče na psihofizičko zdravlje.
Iskoristite svaki dan i učinite nešto lepo za sebe.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x