Prosuta voda na laptopu – šta uraditi?

Laptop i voda nisu baš pametna kombinacija, ali ne idu jedno bez drugog. Nažalost, nezgode se dešavaju, naročito prilikom obimnog posla kada nemamo svest o ispijanju tečnosti i držanju iste iznad i pored našeg računara.

Ako dođe do prosipanja vode po tastaturi laptop-a, prvo i najbitnije isključite laptop, uklonite bateriju i kabl za napajanje, čim pre. Najbrži način na većini laptop-ova jeste da držite dugme za paljenje sve dok se ne isključi. Što više čekate na ovaj potez, veća je verovatnoća da će doći do oštećenja.

Ukoliko imate model sa baterijom koja se može skinuti, odmah je izvadite, osušite i ostavite na bezbednom mestu.

Gašenjem računara i uklanjanjem baterije, ukoliko je to moguće, prekidate kolo koje u dodiru sa vodom može ozbiljno oštetiti laptop. Naravno, pre nego što dodirnete laptop, proverite da li su Vam ruke i dugme za gašenje suvi.

Sledeći korak


Naredni koraci direktno zavise od modela koji imate, da li je isti pod garancijom, da li znate da otvorite Vaš laptop i slično.

Odnesite ga na popravku

Ako imate laptop koji je pod garancijom, otvaranje istog će uništiti tu garanciju. Međutim, prosipanje bilo koje tečnosti na računar ne ulazi u garanciju. Ukoliko ne želite takav ishod ili jednostavno ne znate da otvorite laptop, kontaktirajte kompaniju čiji laptop koristite, jer možda oni imaju rešenje. U nekim slučajevima, proizvođači će ponuditi besplatan pregled, ali svaka dalja popravka će Vas koštati.

Druga solucija jeste da ga odnesete na popravku i proverite da li je potrebno da se promeni neka komponenta, da li ima ozbiljnih kvarova i koji su. Obično su servisi opremljeni mašinama koje mogu osušiti Vaš računar, naravno ne besplatno.

Otvorite laptop

Ako Vaš laptop nije u garanciji ili ne marite za to, možete da ga otvorite i procenite štetu. Ako znate da baratate sa komponentama računara, možete izvaditi nakvašene delove i ostaviti ih da se osuše najmanje 48 sati. Ukoliko ste prosuli vodu, trebalo bi lako da prođe proces sušenja. Međutim, prosipanje lepljivog pića u većini slučajeva zahteva profesionalno čišćenje.

Možete potražiti na internetu korake za popravku laptop-a nakon prosipanja tečnosti, prema Vašem modelu. Tu ćete videti da li Vi to možete i koliko je bezbedno.

Kada se sve komponente osuše, vratite ih na mesto i pokušajte da uključite laptop.

Nikako ne koristite grejač, fen za kosu ili bilo koji drugi izvor toplote za sušenje, jer može izazvati ozbiljnija oštećenja.

Isključite laptop i sačekajte

Ako niste prosuli previše tečnosti, možete ostaviti laptop ugašen i sačekati da se osuši. Otvorite poklopac laptopa, okrenite ga naopako i pustite da se iscede kapljice. Stavite ga na neko suvo mesto i sačekajte bar 48 sati.

Ukoliko ste malo tečnosti prosuli i brzo reagovali, verovatno će uspeti ova taktika. Međutim, ako je količina tečnosti veća i lepljiva, vrlo je moguće da je došlo do nekog oštećenja.

Ne koristite pirinač


Možda je ova taktika pomogla pri sušenju Vašeg telefona. Međutim, mi to ne preporučujemo za uklanjanje vlage iz računara. Pirinač vrlo lako može da završi u sistemu za hlađenje ili USB ulazima, što će napraviti veću štetu od prolivanja.

Svakako, preporuka je da se vodi računa gde se nalazi kafa, voda i druga tečnost. Najbolje jeste da bude na dobroj udaljenosti od laptopa, tastature i drugih elemenata, kao i da se ne konzumira iznad uređaja koji koristite.

Takođe, možete i kupiti povoljno neke od stalaka za držanje čaše ili šolje, kao i neke od stalaka za laptop. To će smanjiti rizik od nezgode ovakve vrste.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x