Ojačajte svoj brak

Da li je naš brak na dobrom putu? Možda su nestale varnice? Da li je sve ovo monotono? Da li, šta, ako…? Ukoliko ste u braku, sigurno ste sebi bar jednom postavili neko ovakvo ili slično pitanje. Takođe, možda Vas je obeshrabrila činjenica o procentima razvoda danas. Zdrav i dug bračni odnos danas se čini nedostižnim.

Brak nije lak, niti postoji idealna veza, život ili partner. Ali parovi koji odluče da rade na svom odnosu, aktivno učestvuju i ojačavaju brak i zajednički život, mogu doslovno uživati u lepoti bračnog odnosa.

Nije romantika jedini način da vratite varnice u brak. Mnoge promene i navike su jednako zaslužne za zbližavanje partnera i ojačavanje odnosa.

Provodite više vremena zajedno

Pokušajte da se uskladite sa obavezama i da, koliko je to moguće, više vremena budete jedno pored drugog.

Možete jednom nedeljno organizovati svoje veče. To može da bude večera, šetnja, bioskop, piknik i slično. Ako odlučite da ostanete kod kuće uz film ili muziku, ugasite telefone i posvetite se jedno drugom.

Budite intimini

Ovo se ne odnosi samo na intimne odnose. Jasno je da posao, deca i kućni poslovi uzimaju mnogo energije. Koliko god da ste umorni pokušajte da ostvarite neki intimni kontakt sa partnerom. Zagrljaj, držanje ruke, dodir i maženje su sasvim dovoljni da se oba partnera umire, otklone stres i očuvaju bliskost.

Pričajte, budite otvoreni

Ne znači da se treba svađati za svaku sitnicu ili o svakoj temi o kojoj ne delite mišljenje. Biti otvoren prema svom partneru, znači da pričate o svojim planovima, stvarima koje Vam smetaju, osećanjima, brigama i ostalim stvarima koje je bitno podeliti sa partnerom za uspešno odvijanje zdravog odnosa.

Kada oboje dostignete punu intimnost i otvorenost u komunikaciji, vaša povezanost neće imati granica.

Čuvajte privatnost

Trudite se da Vaš brak ne bude samo sadržaj. Ne morate da delite puno sadržaja sa drugima i na društvenim mrežama. Lepo je pokazati svog partnera, vezu i sreću, ali imajte granice. Ono što je vaše, neka tako i ostane. Iznošenje prljavog veša i preterano prikazivanje intime braka, može mnogo da naškodi miru i sreći.

Slušajte partnera

Nekada treba da zaključite neke stvari, pre nego što Vam to partner sam kaže. Pratite pokrete, raspoloženje ili ton. Biće dana kada će postojati razlog zašto se partner povlači ili ne oseća dobro. Pružite mu podršku i pokažite da sa Vama može pričati o svemu.

Rastite zajedno

Kada ste u braku, onda morate rasti i sazrevati zajedno. Pristupite pažljivo svim promenama i novinama, imajte strpljenja jedno za drugo. Iako ste u braku, niste jedna osoba. Zato budite svoji, ali uskladite težnje i planove zajedno, jer vi ste tim.

Postoji mnogo stvari koje možete uraditi kako bi ste ojačali brak. Od ovih univerzalnih do autentičnih za svaki par.

Brak nije lak. Sastavljen je od stalnih uspona i padova, prepreka, radosti i iskušenja. Par se mora držati zajedno, jer predati se braku znači težak rad, posvećenost, ranjivost i sreća.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x