Nedostatak vitamina A

Naše telo ima potrebu za skoro svim vitaminima kako bi pravilno funkcionisalo. Za vid, kožu i reproduktivne organe vitamin A igra bitnu ulogu.

Izvori ovog vitamina su veoma bogati, ali do nedostatka vitamina A ipak dolazi. Najizloženije su trudnice, bebe i deca u ranoj fazi.

 
Simptomi nedostatka vitamina A se ispoljavaju fizički. To mogu biti:

Suve oči

Jedan od najvećih znakova da postoji nedostatak vitamina A jeste nemogućnost stvaranja suza i vlažne očne jabučice. Ako ovo potraje može dovesti do gubitka vida.

Noćno slepilo

Ovo je jedan od najčešćih znakova. U pitanju je otežano gledanje u mraku.

Usporen rast

Na ovaj znak bi najviše trebalo obratiti pažnju, naročito kod beba i dece.

Vitamin A ima ulogu u rastu deteta i fizičkih promena kod majki, kao i u razvoju dečijeg vida i imuno sistema.

Suva koža

Vitamin A ima veoma bitnu ulogu u regeneraciji kože. Kada je koža suva, dolazi do pojave ekcema. Uz ekcem, dolazi i do nepodnošljivog svraba.

Teško zarastanje rana

Vitamin A podstiče stvaranje kolagena pomoću kog telo brzo zaceljuje rane. Ako se koža muči da zaceli ranu, verovatno je u pitanju nedostatak ovog vitamina.

Akne

Zbog nedostatka vitamina A, lice može postati masno, što dalje vodi stvaranju bubuljica. Vitamin A se često koristi za lečenje akni, baš iz ovog razloga.

Problemi sa trudnoćom

Reproduktivni sistemi žena i muškaraca najbolje funkcionišu kada se unosi dovoljno vitamina A, pa bi problem sa začećem mogao biti povezan baš sa ovim nedostatkom.

Ukoliko primetite neki od ovih simptoma, vrlo je verovatno da postoji nedostatak vitamina A. Redovnom i izbalansiranom ishranom možete pojačati procenat ovog vitamina u organizmu.

Takođe, dobro je posavetovati se sa lekarom koji će najbolje proceniti kakva ishrana Vam je potrebna.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x