Nedostatak magnezijuma – simptomi

Nedostatak magnezijuma se može ispoljiti kroz različite simptome. Obično se ispoljavaju kroz neuromišićne simptome, poput bolova u mišićima, grčeva, mišićne slabosti, srčane aritmije, igranje oka i slično.

Takođe, simptomi nedostatka magnezijuma mogu biti ispoljeni kao neurološki problem, kao što su problemi sa uspavljivanjem, kratak i isprekidan san, migrena, anksioznost i periodična hiperaktivnost.

Nedostatak magnezijuma može dovesti do kamena u bubrezima, propadanja očnog nerva i dijabetesa, jer sam deficit magnezijuma predstavlja otežavajuću okolnost kod degenerativnih oboljenja.

Najveća koncentracija magnezijuma nalazi se u kostima, dok su bubrezi i creva zaduženi za održavanje balansa magnezijuma u organizmu. Svaki put kada je organizam u deficitu sa magnezijom, on isti povlači iz kostiju i pomoću bubrega nadoknađuje nedostatak.

Profesionalni sportisti, rekreativci i starije osobe mogu biti izloženi gubitku magnezijuma. Kod sportista se to dešava zbog napornih treninga koji dovode do povećane potrošnje, dok se organizam bori da sve nadoknadi.

Znojenjem se gubi dosta magnezijuma.

Kod starijih osoba dolazi do slabljenja bubrežne funkcije, lošeg apetita, stresa, promena u digestivnom traktu i mnogih bolesti koje prate starost. Sve to izaziva nedostatak magnezijuma u organizmu.

Nedostatak magnezijuma može izazvati i dijabetes, stres, stalne dijareje, konzumiranje kontraceptivnih tableta, lekova za srce, astmu i diuretika. Takođe, alkohol, indutrijski šećer i velika količina kalcijuma predstavljaju uzročnike dijabetesa.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x