Nedostatak kalcijuma – simptomi

Bolest nedostatka kalcijuma se drugačije naziva hipokalcemija. Ova bolest nastaje kada u krvi ima nizak nivo kalcijuma, a kada se to provuče na duži vremenski period, dolazi do problema sa kostima, zubima, mozgom.

Ako se nedostatak dešava zbog niskog unosa hrane bogate kalcijumom, obično nema ranih simptoma. Bez lečenja posledice mogu biti veoma opasne.

Međutim, nije hrana ta koja je najčešće odgovorna za nedostatak kalcijuma, već zdravstveni problemi i tretmani, poput otkazivanja bubrega, smanjivanje želuca i konzumacija određenih lekova kao što su diuretici.

Nedostatak kalcijuma – simptomi

Umor

Nedostatak kalcijuma izaziva veliki umor, nedostatak energije, osećaj tromosti i probleme sa spavanjem. To dalje vodi ka glavoboljama, vrtoglavici, nedostatku fokusa i koncentracije.

Problemi sa mišićima

Ovi simptomi mogu biti prolaznog karaktera. To su bolovi u mišićima, grčevi, bolovi u butinama i rukama prilikom kretanja, peckanje u šakama, stopalima, rukama, nogama, i oko usana.

Depresija

Nedostatak kalcijuma, prema nekim istraživanjima, može da utiče na promene raspoloženja, uključujući depresiju.

Problemi sa zubima

Nedostatak kalcijuma telo izvlači iz zuba. To dalje vodi ka problemima kao što su krtost zuba, karijes, slabljenje korena i nadraženi desni.

Problemi sa kožom i noktima

Duži vremenski period sa nedostatkom kalcijuma dalje vodi ka suvoj koži, ekcemu, psorijazi, alopeciji i lomljenju noktiju.

Osteoporoza

Kalcijum se, takođe, nalazi u kostima, kada dođe do niskog nivoa kalcijuma u telu, on ga preusmerava i tako ostavlja krhke i slabe kosti. Premala količina kalcijuma u kostima može dovesti do osteoporoze i drugih komplikacija.

Još uvek se treba utvrditi koliko se ovaj nedostatak često događa, ali osobe koje su izloženije nedostatku kalcijuma jesu žene sa odsustvom menstruacije i u postmenopauzi, osobe netolerantne na laktozu, kao i vegetarijnci i vegani.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x