Najčešći razlozi za razvod braka

Primećujemo da se procenat razvoda braka dosta povećao. Veliki broj brakova se završi razvodom u prvih 10 godina zajedničkog života. Verovatno se pitate zašto je to tako?

Zašto nastupa razvod braka?

Loša i nedovoljna komunikacija, problem sa finansijama, neverstvo jednog ili oba partnera i nedovoljno intimnosti su neki od razloga zašto nastupa razvod braka.

Želje, potrebe i očekivanja partnera vremenom počnu da se razilaze. Kada partneri osete da su svojoj vezi dali maksimum i da više nemaju snage, razvod braka vide kao sledeću i najbolju opciju.

Male i zanemarljive situacije, poput sitne svađe ili ćutanja o problemu, mogu da dovedu do razvoda.

Razlozi za razvod mogu biti brojni, ali evo koji su to najčešći razlozi za razvod braka.

Nedostatak komunikacije

Komunikacija je ključna u svakom odnosu koji ostvarujemo tokom života. Dobra komunikacija predstavlja temelj dobrog i uspešnog braka, ali i zdrave porodice.

Kada u braku dođe do nedostatka komunikacije, to postaje velika frustracija koja počinje da pravi probleme i tamo gde ih nema.

Kada supružnici prestanu da razgovaraju, oni prestaju da vode računa jedno o drugom. To predstavlja direktan put ka razvodu braka.

Nije teško razgovarati o svemu što Vas muči. Kada popričate sa partnerom uvidećete neke stvari koje niste sagledali pre same osude.

Prevara partnera

Kada jedan partner zadovolji svoje seksualne potrebe izvan svog braka, odmah osuđuje vezu na propast.

Odnos koji je uzdrman neverstvom, teško se oporavlja. Partner koji je prevaren ne može ponovo verovati, a nedovoljno poverenja pravi problem u braku.

Svađa, ljutnja i nedostatak intime su glavni razlozi za prevaru.

Neverstvo je, možda, i najčešći razlog za razvod braka. Ukoliko druga strana ipak odluči da oprosti, brak čeka dug oporavak odnosa i stvaranje poverenja.

Manjak intime

Kada ponestane intime među supružnicima, oni postaju stranci. Neretko razviju zajednički život kao sa prijateljem, što veoma uzdrma brak, iako se u početku ne čini tako.

To ne mora da ima veze sa seksom, svaka fizička i intimna udaljenost postaje osnova za razvod.

Takođe, ignorisanje seksualnih potreba partnera vodi pravo u krah, jer svaki pojedinac ima seksualne potrebe sa svojim partnerom.

Stalne prepirke i svađe

Na dobar brak utiče svaka svađa, od onih sitnih i nepotrebnih, do velikih svađa koje sa sobom donose probleme, koji postaju noćna mora ukoliko se stavljaju pod tepih.

Mnogi zanemaruju perspektivu svog partnera, onda se druga strana oseća kao da ih niko ne čuje i ne razume, što vodi u svađu, a nerešena svađa u razvod.

Kako u prijateljstvu i roditeljstvu, tako i u vezi i braku, potrebno je saslušati šta druga strana ima da kaže, sa kakvim emocijama se bori i da li ima problem. Razumevanje jeste temelj svakog uspešnog odnosa.

Zlostavljanje

Nažalost, najveći i najteži problem, koji je veoma čest.

Fizičko i mentalno zlostavljanje jeste siguran razlog za razvod, koji ne može i ne treba da se popravlja.

Strana koja zlostavlja, nije nužno loša osoba. Emocionalni problemi su najčešće krivi, ali ni to nije razlog za ostajanje u takvom odnosu.

Da li postoji dobar i pravi razlog za razvod braka?

Na to pitanje niko ne može dati pravi odgovor. Vi ste ti koji morate odlučiti da li želite da ostanete u braku ili da prekinete taj odnos.

Svaka veza je posebna i ima svoju priču koju grade obe strane. Odluku morate doneti prema ličnom iskustvu.

Ono što mi možemo zaključiti jeste da ukoliko se ne osećate dobro u odnosu sa svojim partnerom, a ne možete više ništa da uradite, onda je najbolje da krenete sami.

Uvek je bolji dobar razvod, nego loš brak.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x