Mesec dana bez alkohola

Da li znate šta se sve dešava u telu kada često konzumiramo alkohol, naročito u većoj količini. Zamislite samo unutrašnjost našeg organizma nakon svih onih zimskih praznika i proslava. Ali o uticaju alkohola na organizam pisaćemo u nekoj od narednih priča.

Izazov mesec dana bez alkohola može biti dobar način da se organizam očisti od toksina, preporodi i hidrira.

U nastavku priče pogledajte šta se sa telom dešava ukoliko ispunite ovaj izazov.

Početak detoksikacije

U prvim danima telo počinje da se čisti od alkohola. Nakon perioda mamurluka, organizam obavlja proces uklanjanja svih ostataka alkohola i vraća nivo šećera u krvi u normalno stanje.

Možete ubrzati ovaj proces ispijanjem veće količine vode ili čaja. Takođe, bitna je i ishrana, pa tako pokušajte da jedete više povrća.

Kalorična hrana će usporiti proces detoksikacije, jer će svoju energiju preusmeriti na varenje.

Posle nedelju dana

Kada prođe prvi period čišćenja, energija se vraća. Izbacivanjem alkohola san postaje dosta kvalitetniji, pa se telo budi odmorno i sa više energije.

Tačno je da čaša alkoholnog pića vodi brže u san, ali naučno je dokazano da alkohol remeti kvalitet sna i smanjuje dužinu trajanja REM faze, koja je ključna za oporavak tela.

Nakon pola izazova

Kada pregurate pola meseca, možete primetiti da je organizam izgubio želju za šećerom.

Alkohol remeti šećer u krvi, pa se javlja stalna potreba za lošim ugljenim hidratima, što dalje izaziva umor, pospanost i glavobolje.

Izbacivanjem alkohola, dobićete više energije koja će Vas navoditi da budete aktivniji i da se daleko zdravije i razumnije hranite.

Na samom kraju

Tri nedelje kasnije možete primetiti da ste izgubili određen broj kalorija. Alkohol sam po sebi sadrži prazne kalorije koje nisu nutritivno hranljive, a zadržavaju se u organizmu u vidu viška kilograma.

Naravno, bolji rezultati dolaze ukoliko uvrstite zdravu ishranu i fizičku aktivnost.

Nakon završetka izazova osetićete nešto što se zove emotivni balans. Bićete svesniji i kontrolisaćete emocije. Odricanjem alkohola, naučićete da vladate svojim emocijama, da se prirodno opustite, pojačate samopouzdanje, imaćete više energije, ali i motivaciju za zdrav način života i lični razvoj.

Ovaj izazov treba da predstavlja početak zdravog načina života, kada uvidite zašto je balans toliko bitan.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x