Lubenica je zdrava

Lubenica je slatka, osvežavajuća, niskokalorična i zdrava poslastica. Hidrira i obezbeđuje potrebne hranljive materije, vitamine, minerale i antioksidante.

100g lubenice sadrži 30 kalorija i 90% vode, koja je veoma bitna i korisna za hidrataciju tela tokom toplih dana. Antioksidanti iz lubenice pomažu u uklanjanju slobodnih radikala koji štete našem organizmu.

Benefiti lubenice:

Lubenica jača imunitet

Lubenica sadrži puno vitamina i minerala koji doprinose pravilnom funkcionisanju imunološkog sistema.

Takođe, lubenica se bori protiv raznih upala.

Lubenica je zdrava za srce

Lubenica sadrži antioksidant likopen, koji čuva srce i krvne sudove. Zajedno sa vitaminom C i kalijomom smanjuje stres i holesterol u krvi, pa tako sprečava nastanak ateroskleroze.

Lubenica učestvuje u prevenciji pojave raka

Lubenica je bogata flavonoidima, poput luteina, likopena i beta-karotena. Oni zajedno predstavljaju dobru zaštitu i prevenciju od raka.

Lubenica je zdrava za bubrege

Lubenica sadrži visok procenat vode i minerala, zato predstavlja prirodan antioksidant. Iz tog razloga dolazi do čišćenja toksina iz organizma i boljeg izbacivanja tečnosti iz bubrega.

Lubenica pomaže u mršavljenju

Lubenica sadrži samo 30 kalorija na 100g, sadrži vlakna i vodu. Predstavlja odličan izbor u procesu mršavljenja, jer ubija osećaj gladi.

Lubenica je dobra za dijabetičare

Mala količina kalorija iz lubenice pogodna je za dijabetičare. Vitamini i minerali pomažu u pravilnom funkcionisanju insulina u telu i tako dolazi do smanjivanja šećera u krvi.

Lubenica sprečava srčani i moždani udar

Kalijum oslobađa napetost u krvnim sudovima i arterijama, stimuliše bolji protok krvi i smanjuje stres. Karotenoidi u lubenici sprečavaju zgrušavanje i smanjuju šansu za stvaranje krvnih ugrušaka, moždanog i srčanog udara i aterosklerozu.

Ovo je deo benefita koje lubenica donosi, ali dovoljno razloga da ne dozvolite da leto prođe, a da ne pojedete svaki dan bar po parče najlepše i najzdravije poslastice na svetu.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x