Koliko često treba prati kosu?

Odavno smo čuli da nije dobro prati kosu svaki dan, jer to uklanja prirodna ulja sa temena glave i isušuje kosu. To se naravno kosi sa našom željom da uvek imamo čistu i stilizovanu kosu, pa većina zaista pere kosu svaki dan.

Postoji puno razloga protiv svakodnevnog pranja kose, ali da li ste nekada naleteli na to zašto treba prati kosu svaki dan?

Mi smo saznali zašto i koliko često treba prati kosu, zavisno od tipa dlake.

Ravna kosa

Osobe koje imaju ravnu kosu, prirodna ulja se brže slivaju niz dlaku i čine da ona izgleda prljavo i slepljeno. Međutim, svakodnevno pranje daje suv izgled ravnoj kosi, što opet stvara problem.

U tom slučaju, balzam je veoma bitan. Ukoliko perete kosu svaki dan, balzam možete stavljati do dva puta za lakšu kosu ili do pet puta ako želite težu kosu.

Tanka kosa

Kod tanke kose, prirodno ulje sa temena se brzo spušta do krajeva kose, što daje masan i slepljen izgled. Pa ukoliko to ne želite, jedno rešenje jeste da perete kosu svaki dan.

Previše ulja na koži glave

Jednostavno, neko proizvodi više ulja na temenu, a to prirodno ulje je zdravo do određene mere. Veća količina ulja može dovesti do pojave gljivica, što dalje izaziva svrab. Ako primetite da Vam je teme glave prekriveno većom količinom prirodnog ulja, ispravno je da perete kosu svaki dan.

Želite brži rast

Pranjem kose uklanjate mrtve ćelije. Njihovim uklanjanjem dolazi do stimulacije rasta kose, pa ukoliko želite da Vam kosa brzo raste, perite je svakodnevno.

Perut

Perut predstavlja mrtve ćelije koje se nakupljaju na koži glave i otpadaju. Ako osetite da Vas koža glave svrbi, pranjem kose možete ukloniti mrtve ćelije i sprečiti perut.

Takođe, šampon može izazvati perut, pa pratite dejstvo preparata koji koristite.

Visoka vlažnost vazduha

Ukoliko se nalazite u mestu gde postoji previše vlage, može doći do nakupljanja viška ulja na koži glave. Svakodnevnim pranjem kose, možete se rešiti ovog problema i sprečiti perut i gljivice.

Učestale aktivnosti

Ukoliko se bavite nekom aktivnošću, naručito onim koje izazivaju pojačano znojenje, doćiće do nakupljanja više ulja na temenu, što može izazvati problem. Pranje kose nakon treninga i drugih pojačanih aktivnosti (čak i kada to obavljate svakodnevno), održavaćete teme glave zdravijim.

Ovo su razlozi zašto i koliko često treba prati kosu. Međutim, na kraju dana Vi ste ti koji odlučujete.

Ako nemate potrebu za čestim pranjem, to je sasvim u redu. Ukoliko jednostavno volite da Vam kosa svakodnevno bude čista i stilizovana, ispravno je da je perete kosu svaki dan. A kada u svoju negu uvrstite i prirodne načine za održavanje kose zdravom, ne morate brinuti o posledicama.

Uredna i zdrava kosa predstavlja pola zdravlja.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x