Kokosovo ulje – u službi zdravlja

Kokosovo ulje je prilično bogato hranljivim sastojcima i jestivo je, ne sadrži toksine pa se može koristiti kao lek, u ishrani i mnogim kozmetičkim tretmanima.
Vekovima se koristi u azijskim zemljama u ishrani, za negu kože i kao lek. Danas, kokosovo ulje je sve popularnije i kod nas. Predstavlja odlično sredstvo za borbu protiv mnogih bolesti.

Pravi je lek za bakterije, gljivice i viruse. Sprečava nastanak različitih infekcija, utiče na rad jetre, ubrzava regeneraciju ćelija, jača imuni sistem, podstiče izbacivanje toksina iz tela i tako poboljšava probavu, snižava holesterol u krvi i pomaže apsorpciju magnezijuma i kalcijuma. Veliki broj istraživanja dokazao je njegovu delotvornost kod neurodegenerativnih bolesti, poput Parkinsonove bolesti, Alchajmera i epilepsije.

Najnovija istraživanja su zaključila da je glavni sastojak kokosovog ulja upravo laurinska kiselina koja uništava 93% ćelija raka debelog creva.

Međutim, kao i sve druge namirnice, i kokosovo ulje treba koristiti u umerenim količinama kako bi njegova konzumacija imala pozitivan efekat na čitav organizam. Zdravstvene organizacije, takođe, upozoravaju da kokosovo ulje može imati štetna dejstva u slučaju preterane upotrebe, jer sadrže visok nivo zasićenih masnih kiselina.
Zasićene masne kiseline, ukoliko se konzumacija kokosovog ulja svede na umerenu, lako se metabolišu u telu i dolazi do ubrzavanja metabolizma, sagorevanja kalorija i regulisanja telesne težine. Ove masti se razgrađuju, apsorbuju i šalju u jetru gde se pretvaraju u energiju.

Kokosovo ulje kao hrana

Velika je njegova zastupljenost u kulinarstvu. Sastavni je deo mnogih slanih i slatkih jela, jer ima blag miris i ukus. Preporuka je organsko, hladnoceđeno ulje za upotrebu. Obrađeno ulje može sadržati mnogo toksičnih materija i aditiva, dok prženje ulja treba potpuno izbegavati, jer na visokoj temperaturi oksidacijom stvara štetne supstance i uništava antioksidante.

Kokosovo ulje u kozmetici

Zahvaljujući antioksidantima, kokosovo ulje je preporuka za negu, posebno kože koja je suva i osetljiva. Može da se koristi umesto dnevnih krema za lice, jer umanjuje vidljivost bora. Takođe, koristi se i kao losion za telo ili balzam za usne. Može da se nađe i u službi skidanja šminke i borbe sa celulitom.
Veoma često možete naleteti na kokosovo ulje u kozmetici, koje neguje, hrani i hidrira kožu, dovodi je do glatke, meke i sjajne. Podjednako je dobro i za kosu, jer jača, obnavlja i hrani dlaku.

Kokosovo ulje je u osnovi dobro za sve. Odličan i ukusan dodatak ishrani, hranljiv dodatak za kosu i odlično sredstvo za negu kože!

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x