Kalijum je mineral koji je široko zastupljen u našem organizmu. On je neophodan za funkciju srčanog, mišićnog i nervnog tkiva. Važan je za pravilne srčane kontrakcije. Kalijum se ubraja u važnu grupu elektrolita koji omogućavaju sprovođenje elektriciteta u organizmu isto kao kalcijum, magnezijum, natrijum i hloridi.
Povećana koncentracija kalijuma u krvi se naziva hiperkalemija, a smanjena koncentracija kalijuma u krvi je hipokalemija. Održavanje kalijuma u organizmu zavisi od nivoa magnezijuma i natrijuma.
Upotreba nekih vrsta diruetika, povraćanje, dijareja, pojačano znojenje, nepravilna ishrana i poremećaj apsorpcije mogu izazvati nedostatak kalijuma.
Ishrana bogata voćem i povrćem obezbeđuje dovoljan unos kalijuma u organizam. Kod starijih ljudi postoji povećan rizik za razvoj hiperkalemije, jer su bubrezi vremenom manje efikasni u izlučivanju materija iz organizma. Takođe, mnogi lekovi doprinose akumuliranju kalijuma u organizmu.
Kalijum ima veliki broj funkcija u našem organizmu, a posebno možemo izdvojiti uticaj kalijuma na krvni pritisak, kosti i bubrege.
Prirodni izvori kalijuma
Jedan od glavnih razloga za smanjeni unos kalijuma u organizam jeste zastupljenost visoko prerađene hrane u svakodnevnoj ishrani.
Kalijum se nalazi u:
- Kuvanom karfiolu, kukuruzu i grašku
- Obranom mleku
- Bananama
- Pomorandžama
- Mladom krompiru
- Paradajzu
- Jogurtu
- Belom pasulju
Bareno voće i povrće je najbogatije kalijumom, dok se krompir izdvaja kao jedan od najbogatijih izvora ovog minerala.
Preporučeni unos kalijuma
Količina potrebnog unosa kalijuma zavisi od starosne grupe, pa tako:
0-6 meseci | 400mg |
7-12 meseci | 700mg |
1-3 godine | 3000mg |
4-8 godina | 3800mg |
9-13 godina | 4500mg |
14-18 godina | 4700mg |
>19 godina | 4700mg |
Žene koje doje | 5100mg |