Kalcijum

Kalcijum je mineral koji je veoma bitan za ljudski organizam i to je jedan od najzastupljenijih elemenata u organizmu. Telu je potreban za mnogo funkcija kao što su izgradnja i održavanje kostiju i zuba, regulacija srčanog ritma i prenošenje nervnih impulsa. 99% kalcijuma u ljudskom telu smešteno je u zube i kosti, dok preostalih 1% nalazi se u krvi i drugim tkivima. U telu osobe prosečne težine nalazi se oko 1kg kalcijuma (2% težine)

Telo dobija kalcijum na dva načina:

Prvi način jeste konzumiranjem hrane ili dodataka koji sadrže kalcijum. Dobri izvori uključuju lisnato zeleno povrće ili suvi pasulj i mlečne proizvode koji imaju najveću koncentraciju kalcijuma u sebi. Suplementi kalcijuma većinom sadrže vitamin D u sebi, jer su kalcijum I vitamin D upareni i bolji su po zdravlje kostiju nego konzumiranje samog kalcijuma.

Drugi način jeste da telo dobija kalcijum povlačenjem iz kostiju. To se dešava kada se nivo kalcijuma spusti usled nedovoljnog konzumiranja hrane bogate kalcijumom. Iako bi trebalo da se “pozajmljeni” kalcijum iz kostiju zameni novim, ipak to nije slučaj uvek. Ovo vraćanje se ne može jednostavno ostvariti konzumiranjem više kalcijuma.

Uloga kalcijuma u organizmu

Prema mestu u kome se taloži u organizmu deli se na: intracelularni (nalazi se u ćeliji ) i ekstracelularni (nalazi se van ćelije).

Intracelularni kalcijum ima esencijalnu ulogu u mnogim fiziološkim funkcijama jer učestvuje u:

sekreciji hormona

kontrakciji mišića

deobi ćelija i

metabolizamu glikogena (rezerve glukoze u organizmu) .

Ekstracelularni kalcijum (kalcijum koji se nalazi u plazmi) takođe, ima veoma važnu ulogu u mnogim fiziološkim funkcijama tako što učestvuje u:

normalnom funkcionisanju nervnog sistema

formiranju kostiju i zuba

održava koncentraciju intraćelijskog kalcijuma i

koagulaciji krvi.

Mleko se ističe kao jedan od glavnih izvora kalcijuma za jake i zdrave kosti.

Nutricionisti preporučuju tri čaše mleka dnevno za sprečavanje osteoporoze i slabljenja kostiju.

Postoje i oni koji veruju da konzumiranje puno mleka i drugih mlečnih proizvoda može imati mali uticaj na stopu preloma, ali može doprineti problemima, poput raka prostate ili bolesti srca.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x