Kako registrovati domen?

Imena domena mogu se registrovati kod nezavisnog registra domena ili kod dobavljača web hostinga koji će biti domaćin web lokaciji koja je pridružena imenu. Oni su odgovorni za proveru dostupnosti imena i održavanje evidencije o registrovanim domenima. Registratori imena domena moraju biti akreditovani od registara domena najvišeg nivoa, koje je akteditovano od ICANN.

Registratori ne pružaju web hosting; oni jednostavno upravljaju bazama podataka imena domena koja se koriste. Ako trenutno nemate web hosting domena ili jednostavno rezervišete svoje idealno ime domena ili imena za kasniju upotrebu, registratori mogu privremeno „parkirati“ Vaše ime domena dok ne budete spremni za pokretanje web lokacije. Ako ste već otvorili nalog kod provajdera hostinga, možete da dovršite ceo postupak pretraživanja i registracije imena na web lokaciji provajdera.

Da biste registrovali domen, jednostavno ćete morati da navedete izabrano ime i neke informacije o sebi kao registrantu koji će biti odgovoran za domen. Registratori obično zahtevaju standardne kontakt informacije kao što su fizička adresa, broj telefona i adresa e-pošte. Te informacije idu u bazu podataka, koja čuva kontakt podatke o registrantima domena i čini ih dostupnima javnosti, tako da svako može potražiti vlasnika domena. Ako ste zabrinuti zbog privatnosti, postoje paketi koji pružaju zaštitu privatnosti za malu naknadu.

Da biste dovršili postupak registracije imena domena, od Vas će se tražiti da potpišete ugovor. Važno je pažljivo pregledati ugovor registrara, jer on generalno sadrži odredbe o stvarima poput prenosa Vašeg domena sa jednog registratora na drugog ili ograničenja vremena na kojem domen može ostati parkiran bez brisanja. Ova vremenska ograničenja omogućavaju drugim korisnicima da registruju imena domena koja su prestala da rade.

Takođe ćete morati da odaberete termin kada dođe vreme da obnovite ime domena, obično godinu, tri ili pet godina, a zatim platite potrebne naknade za izabrani termin. Iako ljudi govore o „kupovini“ imena domena, u stvarnosti korisnici jednostavno plaćaju njegovu upotrebu za određeni vremenski period. Ako se ime domena ne obnovi u odgovarajuće vreme, moglo bi da istekne i ponovo postane dostupno. Neiskorišćeni i zastareli domeni se često kupuju i prodaju na mrežnim aukcijama i tržištima domena.

Postavite svoju stranicu

Nakon što registrujete svoj novi domen, možete započeti planiranje postavljanja svoje web lokacije. A ako još niste spremni za to, Vaš domen može ostati parkiran sve dok nastavite sa registracijom. Domene koje su registrovane preko web hosta obično su spremne za podešavanje pomoću alata koje pruža host. Ako je Vaš domen parkiran na web lokaciji registra, možda ćete morati da preduzmete neke dodatne korake kako biste bili sigurni da ime Vašeg domena pokazuje na Vašu web lokaciju.

Registrovanje imena Vašeg domena je prvi korak u procesu pokretanja Vaše web stranice. Uz relativno niske troškove registracije i obnavljanja, ime Vašeg domena je jedinstvena „adresa“ koja povezuje Vaš brend sa svetom.

https://restop.rs/blog/

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x