Kako razvod utiče na decu?

Razvod je veoma teška stvar, bez obzira na razlog i način na koji se desi. Deca, koja prolaze kroz razvod svojih roditelja, osećaju negativne emocije u nekoj meri, čak i kada je u pitanju kraj mnogo lošeg braka praćenog nasiljem. I u najmanjoj meri deca će osetiti posledice.

Takođe, odlaganje razvoda zbog dece ne pomaže. Deca osećaju kada žive u porodici koja je pod pritiskom lošeg odnosa između roditelja, i kada su tu svi „na silu“ .


Kako razvod utiče na decu?

Negativni efekti

Negativni efekti razvoda počinju već u početku procesa. Usamljenost, tuga i anksioznost, kod dece se najviše povezuju sa razvodom. Roditeljski sukobi u braku, takođe, ostavljaju negativne posledice na decu, ali one su daleko izraženije kada se uđe u proces razvoda, kao i kada se sam razvod dogodi.

Postoji mnogo uzroka problema koji se tada javljaju. Dete ostaje sa jednim od roditelja, a ukoliko je starije, samo mora doneti odluku. Često se dešava da se roditelji sele, pa tako dete menja okruženje i društvo na koje je naviklo. Takođe, kada se roditelji razdvoje dolazi do gubitka prihoda, što ne može da se ne oseti.

Roditelji zaokupljeni razvodom mogu zapostaviti decu, a deca zaokupljena razvodom braka mogu postati loša u školi i suočiti se sa raznim društvenim problemima.

Problemi se dalje samo gomilaju.

Skretanje

Postoji mnogo slučajeva gde deca razvedenih roditelja postaju agresivnija i teže sklapaju i održavaju prijateljstva. Neretko počinju da se bave neprikladnim stvarima koja ih vode u delikatna ponašanja. I sve to kako bi skrenuli pažnju na sebe.

Takođe, razvod može uticati na to da godinama kasnije ne mogu da uspostave dubok i trajan partnerski odnos.

Osećaj krivice

U procesu razvoda, kao i nakon njega, deca imaju osećaj krivice. Na početku misle da su oni krivi za roditeljsko razdvajanje, a kada nastupe svađe oko starateljstva i viđanja, deca postaju zbunjena, anksiozna i depresivna kao da se sve to dešava njihovom krivicom.

Prevazilaženje negativnih efekata

Negativne posledice razvoda se mogu umanjiti i prevazići ukoliko roditelj koji preuzima starateljstvo ima kvalitetne veštine roditelja, da je posvećen, predan i velika podrška detetu, dok druga strana treba da daje pozitivan uticaj celoj situaciji. Uz to da okolina i ekonomska stabilnost bude pozitivna podrška razvodu i deci.

Na kraju, zapamtite, u slučaju razvoda uključite decu od samog početka, bitno je da se deca ne osećaju isključeno. Naučite i sebe i njih da je dobar razvod bolji od lošeg braka. Pokušajte da ostanete u dobrim odnosima sa bivšim partnerom, bar zbog dece.

I na samom karaju, ne pričajte loše o bivšem partneru pred decom. Dete treba jednako da vas poštuje i voli.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x