Kako provodite vreme jedni sa drugima?

Čini se da se svest o prevelikoj upotrebi ekrana dosta raširila i da su svi, koliko toliko, počeli da vode računa o tome.

Jedan procenat roditelja trudi se da održi doslednost u zabrani korišćenja telefona, duže od dogovorenog. To je dugoročno dobro, iako se mališani nekada ljute na roditelje.

Ali šta se dešava sa roditeljima? Da li i odrasli imaju isti problem? Zavisni su od svojih ekrana?

Da li se desilo da deca hoće da Vam prepričaju događaj iz škole, vrtića ili parka, a Vi nemate vremena, jer proveravate mail? Pozivi, poruke, obaveštenja, face, instagram i ostale aplikacije začaranog kruga.

Možda Vi uživate u stalnoj dostupnosti, ali deca baš i ne. Njima je potrebna pažnja.

Razmislite kako izgleda veče kada se završe sve obaveze i možete ga provesti kvalitetno. Kod većine izgleda tako da neko gleda film, neko prati objave na instagramu, na primer.

Deca ne mogu uvek da smisle zanimaciju, pa se neretko ugledaju na roditelje. Traže telefon, neku aplikaciju ili igricu i zanimaju se satima. Oni su Vaš produkt i radiće sve po ugledu na Vas, jer u odrastanju roditelji su njihov uzor i ideal.

Takođe, dešava se da im je dosadno, pa roditelji daju telefon odmah, kako bi se zabavili.

Roditeljima treba malo slobodnog vremena, ali po koju cenu?

Cena takvog načina života jeste udaljenost koju ćete stvoriti u porodici. Razgovori se smanjuju, bliskost nestaje. Veoma brzo možete čuti rečenicu „Mene niko ne razume“ i „Mene niko ne čuje kad pričam“.

Da li zaista želite da Vaše dete postane povučeno i vodi virtualni život? Odgovor je verovatno ne.

Zato provodite vreme sa svojom decom, ali kvalitetno vreme. Komunicirajte. Pratite njihove želje. Nađite zlatnu sredinu u svakom dobu odrastanja. Postavite pravila. Dozvolite im tehnološke uređaje i vodite računa kakav primer ste im dali.

Godine brzo prolaze i činjenica je da se ti trenuci neće vratiti. Roditeljstvo je možda i najteži zadatak svakog pojedinca, ali vredniji od bilo čega drugog.

Osim što ćete imati najbolje godine u životu, Vaše dete će se razviti u emotivno ispunjenu osobu punu samopouzdanja, ljubavi i otvorenosti, jer ste ih primećivali, podržavali i naučili pravim vrednostima.

Na kraju, oni će Vam biti zahvalni.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x