Kako postaviti granice na poslu?

U želji za profesionalizmom, veoma lako možemo izgubiti sebe u poslu. Da bi se dokazali pred kolegama, nadređenima i samom poslu, probijamo svoje granice ili ih čak i ne postavljamo. To u početku deluje bezazleno, međutim, može ozbiljno narušiti naše psihičko i fizičko zdravlje.

Često se dešava da prekidamo ručak kako bi odgovorili na mail ili se isključujemo iz društva da bi odgovorili na “važnu” poruku. Tada moramo da stanemo i razmislimo, gde su nestale naše granice?

Na samom početku treba da proverimo da li smo i koliko prešli svoje granice

Ukoliko smo rastrzani između privatnog i poslovnog života, tokom slobodnog vremena mislimo o poslu, na poslu mislimo o privatnom životu, ako ne dozvoljavamo sebi da se odmorimo, osećamo se krivima jer nismo dostupni 24/7, osećamo da smo nešto propustili i konstantno mislimo na obaveze – DA, daleko smo otišli od svojih granica.

Neretko se dešava da telo poručuje da nešto nije u redu, javljaju se glavobolje, mučnine i drugi fizički simptomi.

Potrebno je da uvidimo značaj od postavljanja granica

Granice služe da se privatno odvoji od poslovnog, da se iz oba izvuče najbolje i da to rezultira srećom i zadovoljstvom, kako u građenju karijere tako i u privatnom životu.

Jednostavno je. Ukoliko ne postoje granice, ne postoji ni vreme za odmor. Ako nema odmora, nijedan posao neće biti urađen onako kako treba. Nedovoljno poslovnog uspeha vodi ka stresu. Stres ka mnogo jačim ishodima.

Vreme je da budemo otvoreni prema drugima i dosledni sebi

Ljudi, a posebno nadređeni na poslu, svesno ili ne, probijaju granice drugima. To rezultira pozivima nakon radnog vremena, zadavanjem više zadataka nego što je moguće i mnogim drugim situacijama.

Tada moramo misliti na sebe i znati reći “NE”. Jednostavno ćemo objasniti o čemu se radi i biti potpuno otvoreni kako bi sačuvali svoje interese. Od posebne važnosti je da ne pokleknemo pod izgovorom “Samo još ovaj put”, na primer.

Ne smemo sabotirati sebe

Ako ne uspemo da postavimo granice, jedini krivac smo mi. Niko ne može da probije granice koje smo jasno postavili i kada im to ne dozvoljavamo.

Veoma često svako od nas sabotira sebe, plašeći se da kaže ne, kao da je to nešto sebično ili loše. Zapravo, postavljanje granica nije loše niti sebično, već je to briga o sebi i svom zdravlju.
I naravno ne moramo uvek reći ne, dovoljno je da budemo fleksibilni i samostalno kontrolišemo svoje vreme.

Da bi smo znali gde su nam granice, potrebno je da budemo organizovani i da znamo šta nam vreme dozvoljava, a šta ne.

Neka plan postavljanja granica počne rano, od razgovora za posao. Od prvog dana pa nadalje učite sebe, svoje nadređene i kolege kako treba da se ponašaju prema Vama. Učite kako da postignete zdravu ravnotežu između poslovnog i privatnog života, na način da sačuvate svoje psihičko i fizičko zdravlje.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x