Kako pokrenuti biznis?

Pokrenuti biznis danas nije ni malo laka stvar. Dosta koraka, lakih i teških, nalazi se na putu ka pokretanju, ali i rastu biznisa.

Međutim, pokrenuti biznis nije toliko teško i strašno, ukoliko imate dobar plan, razrađenu taktiku i stabilno postavljen cilj.

Mi ćemo Vam predstaviti 10 koraka koji će odgovoriti na pitanje – Kako pokrenuti biznis?

Istraživanje tržišta


Na samom početku potrebno je da istražite tržište. Istraživanje tržišta će Vam pokazati da li postoji prilika da ideju pretvorite u uspešan biznis.

Takođe, istraživanjem prikupljate informacije o potencijalnim klijentima i konkurenciji i na osnovu čega ćete moći da stvarate područije u kom možete ostvariti konkurentsku prednost.

Poslovni plan


Plan je osnova svega, put koji gradite. Zapišite svoj plan i polako ga razradite da bi ste ideju pretvorili u borbu sa smislom.

Finansije


Dobro definisan plan će Vam pokazati koliko novca je potrebno za početno ulaganje. Bolje je da na samom startu vidite koje finansije su Vam potrebne, pa makar ih i pozajmili, umesto da na pola puta shvatite da Vam je potreban novac koji nemate.

Lokacija preduzeća


Morate odlučiti gde će biti lokacija Vaše firme. Lokacija može uticati na poreze, zakonske zahteve i slično.

Poslovna struktura


Odabir poslovne strukture poslovanja uticaće na zahtev za registraciju firme, visinu poreza i ličnu odgovornost.

Naziv firme


Naziv firme je i Vaš brend. Zato pažljivo treba izabrati ime koje je unikatno i efektivno.

Registracija firme


Nakon odabira imena firme, lokacije i poslovne strukture, vreme je da firmu registrujete i učinite je legalnom.

Prijava za licence i dozvole


Morate biti u skladu sa zakonom, zato je potrebno da uzmete licence i dozvole za poslovanje koje će se razlikovati u zavisnosti od određenih faktora poput industrije, lokacije i slično.

Poslovni bankovni račun


Tekući račun firme olakšaće Vam pravne, poreske i druge finansijske probleme.

Marketing


Na samom kraju potrudite se da potencijalni klijenti čuju za Vas. Uložite novac u marketing, jer danas koga nema na internetu, kao i da ne postoji.

Pokretanje biznisa nije mala stvar. Napravite i razradite plan bez žurbe. Bolje godinu dana praviti taktiku, nego na pola puta shvatiti da ne ide po planu i da nema osnova za rast.

Preduzetništvo je dobro, ali ni malo lako. Snaga, volja, strpljenje, upornost, borba, padovi i uspesi su sastavni deo života svakog preduzetnika!

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x