Kako pobediti ljubomoru u partnerskom odnosu?

Zdrav intiman odnos je jedna od velikih radosti života. Kvalitetan odnos pun poverenja, predstavlja sigurnost i mirnu luku. Kada se javi ljubomora u partnerskim odnosima, veza postaje teška i ometa lični i partnerski napredak.

Pronalaženje korena i postupaka koji su doveli do ljubomore, razgovor i razumevanje mogu biti preduslov za zdravu zajednicu.

Dajemo Vam nekoliko saveta kako pobediti ljubomoru uspešno i izgraditi čvrst i zdrav partnerski odnos.

Sagledajte šta ljubomora želi da Vam poruči

Umesto da samo isključite osećaj ljubomore, pokušajte da je razumete. Koji je to problem koji ljubomora pokušava da reši? Kada otkrijete šta to emocije pokušavaju da kažu i nađete srž problema, isti možete rešiti uz trajno olakšanje.

Razmislite o izvoru svojih nesigurnosti

Nesigurnost i manjak samopouzdanja mogu biti okidači za razvoj ljubomore. Zato sagledajte događaje iz prošlosti, razmislite šta je dovelo do pojave nesigurnosti i sa čim je povezano. Ako dođete do tačke koja je izazvala nesigurnost, uz adekvatnu pomoć, svoju slabost možete pretvoriti u izvor snage.

Gradite samopouzdanje

Kada otkrijete i definišete svoje nesigurnosti, nađite način kako se boriti protiv njih. Zapisujte svoje vrline, jače osobine i sve karakteristike na koje ste ponosni. Dajte sebi prostor za osećaj superiornosti, kako bi mogli razviti samopouzdanje koje Vam je potrebno da prevaziđete ljubomoru.

Budite iskreni

Najpre budite iskreni prema sebi. Zatim podelite svoje probleme sa prijateljima ili stručnim licem ukoliko Vam je tako lakše. Nemoguće je rešiti problem ako ga ne priznate sebi ili drugima.

Takođe, ukoliko se borite sa ljubomorom, budite otvoreni prema svom partneru. Potiskivanjem i zanemarivanjem, loše emocije će rasti. Dajte partneru šansu da Vam pomogne u prevazilaženju loše emocije, jer iskrenost i razgovor o problemu gradi dugoročnu i zdravu vezu punu poverenja.

Negujte sebe

Ljubomora prenosi akcenat sa brige o sebi, na brigu i razmišljanje samo o drugoj strani. Dokažite sebi da u vašem životu nema mesta za ljubomoru, već da je to samo jedna navika. Umesto gajenja ljubomore, negujte sebe, svoje mentalno, emocionalno i fizičko zdravlje.

Ljubomora ne mora nužno da se prevaziđe, već mora da se prihvati. Prihvatanjem ove emocije možemo naći razlog izazivanja ove emocije, odrediti oblast u kojoj osećamo nedostatak i početi da posmatramo iz perspektive razvoja. https://mylife.rs/licni-razvoj/sta-je-ljubomora

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x