Kako održati koncentraciju tokom rada ili učenja?

Koliko Vam se puta dogodilo da izgubite koncentraciju, odlutate, odbrojavate minute do kraja smene ili strane do kraja lekcije? Zatim krenete sa kritikama sebe, što stvara dodatnu količinu stresa i ubija svaku želju za daljim razvojem.

Ostati koncentrisan i usresređen na stvar koju trenutno radiš, može biti veoma težak zadatak i zahteva mnogo volje. Ne postoji magičan trik, niti savršena tableta koja će sama od sebe stvoriti koncentraciju bez Vašeg truda.

Morate promeniti navike i taktike u životu i samom radu, a zatim razvijati motivaciju i koncentraciju samostalno, i zapravo je to jedini način da uspete.

Pravite pauze

Na samom početku napravite plan pauza. Više manjih “odmora” nadoknađuje energiju za dalji rad.

Tu ne podrazumevamo prelistavanje Instagrama, čitanje vesti ili dopisivanje. Zašto? – To su aktivnosti koje Vam dodatno crpe energiju i teže se vraćate na dalje obavljanje zadataka.

Umesto toga možete praktikovati pauze poput šetnje, istezanja, odmor zatvorenih očiju u tišini ili meditaciju. Cilj pauze je opuštanje i nadoknađivanje utrošene energije.

Posvetite se ishrani

Način ishrane veoma utiče na našu koncentraciju. Preskakanje doručka ili glad može izazvati manju koncentraciju, jer telo nema energije za umni i fizički rad. Prejedanje, takođe, može negativno uticati na koncentraciju, jer će sva energija biti preusmerena na varenje, što će kod Vas izazvati pospanost.

Ako napravite plan obroka i uvedete neke užine koje će Vas okrepiti, telo će imati dovoljno energije i koncentracije da obavite sve zadatke maksimalno i produktivno.

Takođe, bitno je i šta jedete. Lagana i zdrava ishrana puna vitamina, proteina, minerala i hidrata će pozitivno uticati na nivo energije, koncentracije i motivacije, za razliku od brze i prerađene hrane.

Udaljite telefon

Prisutnost telefona Vam konstantno može odvlačiti pažnju od rada ili učenja. Pisanje poruka, čitanje notifikacija ili konstantno proveravanje telefona, može Vas odvući od teme u tolikoj meri da do kraja dana ne možete povratiti koncentraciju potrebnu da dovršite zadatak.

Da bi se maksimalno fokusirali na jedan zadatak, druge moramo ostaviti po strani sve do završetka primarnog.

Postavite i ostvarive kratkoročne ciljeve

Ako postavite veliki cilj sa preobimnim zahtevima, u startu će izgledati neostvarivo i ubiće potrebnu motivaciju za njegovo obavljanje. Umesto toga, velike zadatke razložite na manje i kratkoročne ciljeve. Koliko god bili teški, delovaće ostvarivo i bićete raspoloženi i spremni da ih obavite.

Održavajte okruženje u kom radite

Ukoliko radite ili učite u haosu, gomili papira i nepotrebnih stvari, vrlo je verovatno da će Vaša koncetracija postati jednako haotična.

Uredan i funkcionalan prostor, sa mekim bojama i dovoljno kiseonika, učiniće da budete mirni i lako održavate koncentraciju na cilju.

Uvedite fizičku aktivnost

Nedostatak fizičke aktivnosti može negativno uticati na koncentraciju, jer telo ne dobija dovoljnu količinu kiseonika. To dovodi do bržeg zamaranja i pospanosti što rezultira češćim prekidima u poslu ili učenju i odlaganjem završetka istog.

Samo kratka šetnja može pozitivno uticati na energiju za obavljanje svih vrsta zadataka. Nemojte samo sedeti. Bilo koja vrsta aktivnosti, od istezanja i šetnje, pa do jakih treninga, povoljno će uticati ne samo na koncentraciju i motivaciju, već i celokupan imunitet i zdravlje.

Slušajte telo, razmislite o tome šta Vam prija i kako da budete koncentrisani i produktivni. Menjanjem osnovnih navika možete poboljšati ne samo rad i učenje, već i celokupan život.

Čak i san od 20 do 30 minuta tokom dana, može vratiti utrošenu energiju i spremiti Vas za dalje pobede.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x