Kako odmoriti sa decom na moru?

Tokom cele godine čekamo odmor, more, sunce, palme i mir. Sada kada ste roditelji, odmor Vam je potrebniji više nego ikada i radujete mu se.

Verovatno zamišljate idealnu sliku, Vi se sunčate uz omiljeni koktel na plaži, dok se deca srećna zabavljaju satima.

U praksi to baš i nije tako. A sigurni smo da mnogi roditelji požele povratak kući mnogo pre završenog odmora, jer već su iscrpljeni.

Mi ćemo sa vama podeliti savete kako odmoriti sa decom na moru, kako se ne bi vratili umorniji nego što ste krenuli.

Ponesite dovoljno strpljenja

Na samom početku budite spremni na različite reakcije. Apsolutno niko ne zna kako će se letovanje razvijati. Postoje razne situacije, na primer, možda će dete odbijati hranu jer nije naviklo na takav miris i ukus kod kuće, možda će imati strah od vode pa ga prvih nekoliko dana nećete ubaciti u vodu ma koliko se trudili.

Tu još dolazi promena okruženja, mesta za spavanje, pesak, kamenčići, sunce i još mnogo drugih sitnica, što može uticati na raspoloženje deteta, razdražljivost, manjak sna i odbojnost.

Ali budite strpljivi, pristupite im mirno, objasnite gde ste i zašto je to tako. Vremenom će se sigurno navići na novi prostor.

Rezervišite smeštaj što bliže plaži

Iako Vam to ranije nije bilo važno, verujte, da roditelju itekako jeste. Osim što na plažu nosite najpotrenije stvari, sada nosite dete, dušeke, kofice, pelene, kremice, hranu, vodu, šešire i još puno stvari.

Složićete se da nije zabavno vući sve to daleko, svaki dan, i to više puta dnevno, jer deca ne mogu ceo dan na suncu.

Takođe, kolica će Vam to malo olakšati.

Pokušajte da održite rutine

Zapravo, pokušavajte da zadržite tempo kakav ste imali kod kuće (vreme spavanja, obroka i šetnja) kako bi se deca osećala kao kod kuće.

Previše izmenjene rutine, mogu poremetiti raspoloženje deteta. Takođe, teško će se vratiti starim navikama nakon što se vratite sa odmora.

Planirajte

Isplanirajte odmor unapred. Nađite smeštaj na vreme i potrudite se da Vam olakšava svakodnevne aktivnosti, odredite izlete na koje ćete ići, mesto za hranu, plažu i aktivnosti. Na taj način ćete imati kvalitetnije vreme sa decom na moru.

Ne očekujte odmor na kakav ste navikli

Odmor bez deteta je prošao, zaboravite na to. Čitanje omiljene knjige na plaži, večere do kasno u noć, sunčanje i dugo spavanje, sada su prošlost.

Takođe, budite spremni na razne scenarije. Prehlade, padovi, plač i dosada su sastavni deo odmora sa decom.

Zato, umesto da se nervirate, pripremite se na novonastalu situaciju. Ponesite potrebne lekove, obezbedite osiguranje, izbegavajte deo dana sa najjačim suncem i površine opasne po dete, poput klizavih pločica na bazenu.

Prihvatite novu situaciju i pokušajte da izvučete najbolje iz nje, jer možda više niste slobodni kao nekada, ali letujete sa svojom porodicom. Da li ima nešto lepše od toga?

Na samom kraju, stvarajte uspomene

Dani brzo prolaze i mališani će porasti. Zato zastanite i pogledajte situaciju u kojoj se nalazite. Na moru ste sa svojom porodicom i ništa više od toga nije potrebno.

Ako se pitate kako odmoriti sa decom na moru, zapamtite da su to trenuci i dani vredni truda koji će ostati najlepša uspomena.

Nabacite osmeh na lice, opustite se, zaboravite na sitnice koje Vas nerviraju i radujte se svakom danu. Vaša deca to zaslužuju.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x