Kako da poboljšate pamćenje

Sasvim je normalno da s vremena na vreme dođe do trenutka zaborava ili lošeg pamćenja, naročito kad život postane zauzet.

Iako je u nekim granicama sasvim obična pojava, može biti i previše frustrirajuće.

Jasno je da genetika igra veliku ulogu kada je pamćenje u pitanju. Međutim, neka istraživanja su pokazala da način života i ishrana u velikoj meri utiču na pamćenje.

Predstavićemo Vam nekoliko najdelotvornijih prirodnih načina da poboljšate pamćenje.

Smanjite unos šećera

Previše dodatkog šećera izaziva mnoge zdravstvene tegobe, uključujući i pamćenje.

Neka istraživanja su dokazala da ishrana prepuna lošeg šećera može da dovede do lošeg pamćenja i smanjenog obima mozga, naročito u delu koji čuva kratkoročnu memoriju.

Smanjivanjem unosa šećera, ne pomažete samo mozgu, već celokupnom zdravlju.

Uvrstite kakao u ishranu

Kakao je veoma ukusan i hranljiv. Bogat je flavonoidima – antioksidantima koji su korisni za mozak. Flavonoidi iz kakaa mogu pomoći u stimulisanju rasta krvnih sudova i neurona i povećati protok krvi u delovima mozga zaduženim za pamćenje.

Spavajte

San je veoma povezan sa pamćenjem, pa tako nedostatak pravilnog sna može negativno uticati na pamćenje.

Trenirajte mozak

Vežbanje konitivnih veština igranjem igrica za mozak je efikasan, ali i zabavan način da poboljšate pamćenje. Igre poput ukršetnih reči, tetrisa, memorije i mobilnih aplikacija posvećenih treningu pamćenja, odličan su način za jačanje pamćenja.

Vežbajte

Fizičko vežbanje je dobro i za fizičko i za mentalno zdravlje.

Neka istraživanja su dokazala koliko je vežba korisna za mozak i pamćenje kod svih uzrasta. Takođe, efikasna je u smanjenju stresa i poboljšavanju koncentracije.

Meditirajte

Meditacija pozitivno utiče na zdravlje, na mnogo načina. Ona opušta, smanjuje stres i bolove, snižava krvni pritisak i poboljšava pamćenje.

Neka istraživanja su pokazala da meditacija i opuštanje pozitivno utiču na kratkoročno pamćenje kod ljudi svih uzrasta.

Uvrstite riblje ulje u ishranu

Riblje ulje je bogato omega-3 masnim kiselinama, eikozapentaenskom kiselinom (EPA) i dokozaheksaenskom kiselinom (DHA). Ove masti su veoma važne za zdravlje i zaštitu od mnogih bolesti.

Neka istraživanja su pokazala da dodavanjem ribe i ribljeg ulja u ishranu poboljšava pamćenje, naročito kod starijih ljudi.

Promenom životnih navika možete uticati da se Vaše pamćenje poboljša, što dugoročno povećava kvalitet svake sfere života.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x