Kako da online sastanak funkcioniše za mene?

Poslovni online sastanci, ponekad, mogu biti zamorni. Sigurno ste primetili da Vam pažnja nekada odluta, da niste dovoljno fokusirani ili čak niste stigli da zabeležite neki segment sastanka koji je bitan za dalji razvoj projekta.

Izgovori ne pomažu kada je profesionalni svet u pitanju. Zato su Vam potrebne strategije koje će pomoći da uzmete najviše od sastanka.

U nastavku teksta predložićemo par saveta koji Vam mogu pomoći da budete produktivni tokom celog sastanka.

Beleške
Samo pasivno slušanje može skrenuti misli od sastanka. Zato pravljenje beleški može biti odličan način da slušanje postane aktivnije. Hvatanjem beleški primorani ste da se usresredite na to šta druga osoba govori, hvatate beleške koje će Vam pomoći da se prisetite svih tema sastanka, posebno ako se radi o projektu sa kojim ne krećete odmah.

Naravno, nije potrebno beležiti apsolutno sve, već one delove koje želite da zapamtite i koji će Vam značiti kasnije.

Razmislite da li Vam je lakše da pišete ili da kucate beleške. Neko jednostavno brže kuca. Ukoliko je to i Vaš slučaj, kucanjem beleški u Word-u ili drugom dokumentu, omogućiće Vam da zabeležite više stvari.

Ne obavljajte više zadataka
Padanjem u iskušenje da pročitate poruku na Viberu ili prelistate Instagram na samo 10 sekundi, može Vas dovesti u katastrofu, jer ćete potpuno izgubiti deo sastanka sve do momenta dok ne shvatite da je vreme da se usresredite.

Kako ne bi propustili bitan deo sastanka, najbolje je da blokirate notifikacije na društvenim mrežama, isključite telefon ili ga odložite, zatvorite sve prozore i programe koji Vam odvlače pažnju od sastanka.

Titlovi
Postoje osobe koje lakše obrade informaciju kada je pročitaju. Najpopularniji alati za video sastanke pružaju automatsku transkripciju sastanka u realnom vremenu.
Tako možete kombinovati slušanje i čitanje, što će Vam pomoći da budete aktivniji i fokusirani na sastanak.

Neke aplikacije kao što su Zoom i Microsoft Teams mogu automatski poslati transkript sastanka kada se on završi. To je još jedna prednost, jer naknadno možete ponovo pročitati sve što Vas zanima sopstvenim tempom. Čak i kada na nekom sastanku nije sve toliko važno, transkript je odlična stvar na koju se treba osvrnuti.

Naravno, ukoliko snimate sastanak, obavezno obavestite sve učesnike o tome. Osim što je pristojno, to je i zakonski obavezno u mnogim državama.

Rezime
Beleške i transkript su naizgled sasvim dovoljni. Međutim, pisanje rezimea dovodi sastanak na osnovne tačke.

Nakon sastanka, napravite kratak rezime koji će sadržati samo suštinu. To će biti od velike pomoći, kako Vama, tako i ostalim učesnicima sastanka.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x