Kako da naviknete dete na zdravu ishranu?

Deca su najveći izbirljivci hrane. Zanimljivo je da deca pružaju otpor prema namirnicama koje bi trebalo da jedu, odnosno prema zdravim namirnicama. Salata, povrće i supice izazivaju pravo negodovanje. Roditelji svakodnevno treba da razmišljaju šta servirati za doručak, ručak i večeru, a situaciju dodatno otežava činjenica da svaki obrok moraju prilagoditi ukusu deteta.

Kako se izboriti sa svakodnevnim izazovima, negodovanjem i nagovoriti dete da jede zdravu i korisnu hranu? Ovo je veliki izazov svakog roditelja. Postoji nekoliko načina i preporuka kako da naučite dete da je zdrava ishrana važna.

Najvažnije, ne terajte ih da jedu.

Zvuči čudno, ali ako dete terate ili prisiljavate da jede nešto, nesvesno će stvoriti još veći otpor prema toj hrani, a kao rezultat ni kasnije neće voleti tu hranu. Zato, možete ih pustiti da sami izaberu. Vremenom kako im ponavljate obrok, verovatno je da će pristati i početi da je jedu.

Ostanite dosledni

Da bi ste nagovorili dete da jede zdravu hranu, morate ostati dosledni u pravljenju iste. Ne očekujte da će dete zavoleti nešto čim ga proba. Međutim, ako nastavite da pravite povrće svaki dan, na različite načine i u raznim kombinacijama, velika je verovatnoća da će se vremenom navići i da će povrće postati deo njegove svakodnevne ishrane.

U društvu je lepše

Kao i odrasli, i deca vole da jedu u društvu vršnjaka. Vrtići su odlični za stvaranje zdravih navika, jer tamo nema alternative poput slatkiša ili grickalica pre ručka. Jednostavno, u vrtiću se serviraju zdravi obroci i užine, uvek u isto vreme, pa se deca vremenom navikavaju na tu hranu i režim. Takođe, dodatna pogodnost jeste što deca zajedno jedu iste obroke i lakše usvajaju serviranu hranu kada svi jedu isto.

Potrudite se da dekorišete hranu

Ovo može biti dobar trik, ali ne uvek uspešan. Svakako potrudite se da ukrasite tanjir ili napravite nešto zanimljivo od namirnica, tako da bude ukusno i zabavno. Lepše serviran tanjir je uvek primamljiviji.

Budite primer

Ukoliko želite da naviknete decu da se hrane zdravo, prvo Vi morate da se hranite tako. Ako deca vide da vi jedete zdravu hranu, više je verovatno da će i oni želeti isto. Takođe, ne pokazujte loše navike pred decom.

Postavite granice

Morate postaviti granice svom detetu kako bi uspostavili zdrave navike. Potrudite se da im ne dozvolite da jedu na bilo kom drugom mestu, osim za stolom. Insistirajte da probaju novu hranu i da pojedu sve iz tanjira pre nego što ih častite slatkišem. Takođe, ne servirajte im velike porcije koje ne mogu da pojedu, jer u suprotnom će naučiti da se prejedaju, što će se provlačiti kroz ostatak života.

Uključite decu u spremanje ručka

Zajedno pripremajte obroke, pričajte im šta da rade i zadajte neki lakši zadatak. Uživaće u hrani koju su oni “spremili”.

Imajte strpljenja

Veoma je bitno da budete strpljivi. Ukoliko dete odbija neku hranu, ne forsirajte ga. Vremenom, ako mu ne namećete, dete će prihvatati jednu po jednu namirnicu.

Nemojte biti zabrinuti ako neki od ovih saveta ili Vaš trud ne urode plodom odmah. Budite strpljivi, ali ne popustite u Vašem zadatku. Sklonite sa vidnog mesta sve što ne bi ste voleli da Vaše dete jede. Kada usvoji novu namirnicu, pohvalite ga i ohrabrite. Smislite neku super priču o hrani koju jede, poput Popaja. Umesto slatkiša servirajte voće na zanimljiv način. Grickajte šargarepu i pričajte kako to samo zečevi rade. Budite maštoviti.

Sve što se mališanima učini zabavnim, lakše će usvojiti. I sami znate da je kroz zabavu i konstantan rad sve moguće.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x