Kada i kako piti različite vitamine i minerale?

Bilo da želite da ojačate imunitet ili nadokanđujete nedostatak nekog vitamina, suplementacija je važna ukoliko želite da ojačate imunitet.

Vitamini pojačavaju efekat u različito doba dana što znači da ako želite da iskoristite njihov maksimalni efekat, idalno je da znate kada, kako i sa čime ih je najbolje unositi u organizam. Najvažnije, naravno, je da ih unosite svakodnevno, posebno ako imate manjak nekog vitamina ili minerala.

Otkrićemo Vam kako suplementi mogu delovati najbolje za Vaš organizam.

Vitamini rastvorljivi u vodi

U ovu grupu vitamina spadaju vitamin C i većina vitamina iz B kompleksa. Važno je unositi ove vitamine kroz hranu i piće životinjskog i biljnog porekla, a ukoliko je neophodno unositi ih i suplementima, jer se ovi vitamini ne stvaraju u organizmu.

Vitamin C

Možda i najzastupljeniji, ovaj vitamin je bezbedno uzimati u bilo koje doba dana, naravno, u preporučenim količinama. Najidealnije je uzimati vitamin C u manjim dozama tokom dana, ukoliko ga unosite kroz hranu, što znači da je bolje pojesti jednu mandarinu posle svakog obroka, nego više mandarina odjednom.

Vitamini B kompleksa

U grupu ovih vitamina spadaju tiamin, riboflavin, vitamin B6, niacin, biotin, vitamin B-12, folna kiselina i vitamin B5. Svaki od ovih vitamina ima svoju funkciju u telu i smatra se korisnim da unosite više vitamina B kompleksa u organizam istovremeno

Vitamini B kompleksa pružaju energiju, zato ih je idealno piti ujutru. Stručnjaci ističu da osim što ćete biti energičniji, bičete i boljeg raspoloženja.

Neka istraživanja su pokazala da vitamin B6 može nekada uticati negativno na kvalitet sna ako se pije kasnije u toku dana.

Vitamini rastvorljivi u mastima

U ove vitamine spadaju A, D, E, K i pošto se rastvaraju u mastima, preproučeno je da se konzumiraju uz obrok kako bi se pojačala apsorpcija. Pošto se veruje da je konzumiranje ovih vrsta vitamina toksično i štetno za organizam kada se unosi u velikim dozama, preporuka je da se unose manje količine kako bi se izbegli neželjeni efekti.

Minerali

Minerali imaju jednaku važnost kao i vitamini. Njih takođe dobijamo kroz hranu i suplemente i oni imaju veoma važnu ulogu u našem organizmu. Kao najvažnije izdvajamo gvožđemagnezijumkalcijum i cink.

Stručnjaci kažu da pri suplementaciji minerala treba paziti kako ne bi preterali sa količinom i da ih teba unositi uz obrok, jer u suprotnom mogu dovesti do problema sa varenjem.

Ovaj mineral treba piti ili na prazan stomak, sat do dva pre obroka ili ujutru uz vitamin C za pojačanu apsorpciju .

Na apsorpciju ovog minerala negativno utiču određene namirnice, pa ukoliko planirate ili ste nedavno uneli žitarice od celog zrna, kafu, čaj, sir ili mleko, najbolje je da preskočite unos gvožđa.

Idealno je da dozu magnezijuma koju unosite u organizam, podelite na dva dela. Prvi deo popijete nakon doručka, a drugi nakon večere i tako ćete najbolje izbeći dijareju koja se javlja kada magnezijum pijete na prazan stomak.

Magnezijum ima pozitivan efekat na kvalitet sna, tako da je sasvim uredu uzimati ga samo uz večeru.

Za maksimalno dejstvo kalcijuma preporučeno je uzimati ga u dve manje doze. Kalcijum citrate se može uzimati na prazan stomak, ali i sa hranom, dok kalcijum karbonat treba unositi sa hranom za lakšu apsorpciju.

Stručnjaci veruju da je cink najefikasniji sat vremena pre obroka, ali u slučaju stomačnih tegoba možete ga piti uz obrok.

Omega-3 masne kiseline

Kiseline poput eikozapentaenoinske kiseline (EPA) i dokozaheksaenoinske kiseline (DHA) veoma su korisne za imunitet, moždane ćelije i zdravlje srca.

U nekim slučajevima može dovesti do gorušice, pa je preporučeno podeliti dozu na dve manje i piti jednu ujutru, a drugu popodne i sve to bi bilo idealno ako bi ste ih konzumirali uz obrok bogat mastima.

Iako većina ljudi koja se hrani uravnoteženo unosi ove vitamnine kroz namirnice, u nekim slučajevima to nije dovoljno i potrebna je suplementacija. Vitamin D, na primer, dobija se izlaganjem sunčevim zracima pa kako to u jesenjim i zimskim danima nije dovoljno, kao zamena uzimaju se suplementi.

Prilikom unosa suplemenata idealno bi bilo da razvijete naviku kada ih uzimate, kako bi to bilo svaki dan u isto vreme i da ne bi došlo do preskakanja .

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x